Dějiště zimní olympiády, jihoruské Soči, se mění před očima

Vložil
ČTK
29.10.2013 17:30
Rusko

Soči

Soči - V ústředním parku v Soči na jihu Ruska neskrývá Nikolaj Birjukov spokojenost nad gigantickou přeměnou tohoto města, které za 100 dnů bude hostit XXII. zimní olympijské hry - a Birjukov je na to velice hrdý. "Vše se změnilo, podoba města, lidé i ambice," řekl agentuře AFP šedovlasý muž, který v Soči žije už 15 let.
    Rusko poté, co v roce 2007 získalo právo uspořádat olympiádu v tomto letovisku na březích Černého moře, se pustilo do obrovské práce. Z hlediska sportovní infrastruktury bylo Soči prakticky panensky nedotčeno.
    Výsledek je vidět hned po přistání na zbrusu novém letišti. Na terminálu se skví pětice obřích olympijských kruhů na pozadí hor Kavkazu. I silnice jsou nové. Budovy vyrostly jako houby po dešti. Stále panuje čilý stavební ruch.
    Bezpochyby největší dojem dělá olympijský park vybudovaný na březích Černého moře na místě, kde dříve žádné stavby nestály. Teď je tu pětice ultramoderních sportovišť pro hokejisty, krasobruslaře či curling, které obklopují jedinou dosud nedokončenou stavbu, ústřední stadion, kde se odehrají ceremonie zahájení a zakončení her.
    Byty pro sportovce, hotely a restaurace, které tu vyrostly na ploše 256 hektarů, budou s to přijmout více než 70.000 lidí. Dělníci a stavební stroje právě provádějí dokončovací práce, hlavně na cestách a zelených plochách.
    Naproti olympijskému parku a v blízkosti letiště vyrostlo i nové, působivě prosklené železniční nádraží.
    O padesát kilometrů dále se v obci Krasnaja Poljana nachází areál horských sportovišť, kde se odehrají lyžařské disciplíny. Všechny olympijské objekty, jako skokanský můstek či bobová dráha, jsou hotovy. Ale hodně staveb, zejména hotelů a dalších ubytoven, se ještě buduje.
    Areály sportovišť na mořském břehu a v 50 kilometrů vzdálených horách spojuje nová silnice a nová železnice, které se už zčásti využívají, i když slavnostně se mají otevřít veřejnosti koncem roku. Umožní dostat se k úpatí hor už za půlhodinku, zatímco po staré silnice trvá cesta dvě hodiny.
    Zvláštnost Soči tkví v tom, že je to kompaktní zóna, spojnice mezi mořem a horami, a to vše na malém prostoru, vysvětluje urbanista Oleg Kozinskij. "Neznám jiné místo na světě, kde dokázali vytvořit v tak krátké době tak mohutnou sportovní a městskou infrastrukturu," tvrdí a připouští, že to vytváří i problémy pro přírodu v okolí města se 400.000 obyvateli.
    Obyvatelé a ekologové skutečně kritizují značné škody, které na životním prostředí a ekosystému severního Kavkazu napáchala zejména stavba 77 mostů a 12 tunelů. Velice rychlá urbanizace těchto oblastí vytvořila "pochopitelný sociální otřes", připouští Kozinskij.
    Mohutné stavební práce, prováděné ve jménu olympiády, zasadily v očích některých obyvatel pořádnou ránu letovisku, které v Soči vzniklo za carských dob na konci 19. století, rozvinulo se za vlády diktátora Josifa Stalina a přetrvalo po zbytek sovětského období.
    "Dříve tady bývalo krásně. Soči bývalo opravdu lázeňským městem a kvůli tomu sem přijížděla spousta lidí," tvrdí osmnáctiletý Michail Karamanjan. "Ale teď je tu skutečně příšerně. Změnili Soči ve velkoměsto. Dříve tu bývalo mnohem krásněji," říká. Nicméně současně ujišťuje o své hrdosti, že právě v Soči bude olympiáda.
0 komentářů
přidat komentář

Související články