Dům v Opletalově ulici byl srovnán se zemí

Zdroj
Adéla Klimešová
Vložil
ČTK
28.10.2013 18:35
Praha

Nyní už nehrozí žádné nebezpečí.
Praha - Většina domu v Opletalově ulici v Praze už je srovnána se zemí, dokončovací práce potrvají ještě několik dní. Doprava v ulici byla dnes dopoledne kvůli nebezpečí padající suti zastavena asi na tři hodiny. Podle Františka Poláka, mluvčího Metrostavu, který demolici někdejší tiskárny provádí, byla operace velmi riziková.
    Z objektu, jehož demolici nařídil v pátek stavební odbor Prahy 1 kvůli havarijnímu stavu, zbývá jen malá část čelní zdi do výše jednoho patra, ze zadní zdi vedoucí do vnitrobloku zbývala dnes odpoledne asi čtvrtina. Polák ČTK řekl, že ještě musejí opatrně odstranit tu část stavby, která přiléhá k domu na rohu Václavského náměstí. Na místě pracuje speciální bagr s obřími nůžkami, na protějším chodníku se srocují zvědavci.
    "Nyní už nehrozí žádné nebezpečí," uvedl Polák. Zatarasení poloviny vozovky je prý kvůli utlumení hlučnosti a prachu ze stavby. Ještě v sobotu, když dělníci bourali nejvyšší části objektu, přitom padaly kusy zdí i na protější chodník.
    Polák upozornil, že objekt byl v havarijním stavu, zeď vedoucí do ulice se při demolici celá kývala. "Další zimu by už nepřežila," dodal. V pondělí by měly zmizet poslední nadzemní části stavby, v dalších dnech se bude suť odvážet.
    Majitelem domu je společnost Flow East, která vlastní i sousední dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí. Investor chce místo této budovy, místo bývalé tiskárny a na pozemku ve vnitrobloku postavit nový objekt. Proti bourání rohového domu se v minulosti postavili někteří architekti a památkáři a protestovala proti němu i veřejnost. Všechna potřebná povolení chce investor získat do konce letošního roku, poté by začal s demolicí a následně se stavbou.
    Torzo tiskárny stejně jako rohový dům není kulturní památkou; tiskárna jí však byla do roku 2008, kdy o sejmutí ochrany požádal tehdejší vlastník poté, co velkou část domu zboural. Ministerstvo kultury mu vyhovělo, neboť již nebylo co chránit, dnes je památkově chráněn jen pozemek.
    Budova tiskárny je dlouhá léta opuštěná a od roku 2006, kdy se tam krátce dělaly stavební práce, navíc přišla o část fasády. Z domu, postaveného v roce 1919, kde sídlily třeba Národní listy, zbylo torzo. V 90. letech se třeba plánovalo zachovat nejen architektonicky kvalitní fasádu, ale i unikátní mramorové schodiště či klenby; objekt však později měnil vlastníky a měnily se i jejich plány na to, jak s domem naloží.
0 komentářů
přidat komentář

Související články