Nejlevnější byt v "stalinském" mrakodrapu vyjde na miliony

Vložil
ČTK
28.10.2013 18:30
Rusko

Moskva

foto: Hynek Bíla
Moskva - Nejlevnější byt v jedné ze "sedmi sester", jak se v Moskvě říká nejstarším mrakodrapům z éry komunistického diktátora Josifa Stalina, je momentálně na prodej za 19 milionů rublů (asi 11 milionů korun). Podle agentury Interfax jde o garsonku o ploše 50 m².
    Průměrná cena obytné plochy ve "stalinském mrakodrapu" se podle specialistů na moskevský realitní trh nyní pohybuje v přepočtu okolo sumy 324.000 korun za m². Ale třeba počítat s tím, že s každým poschodím i cena stoupá, v průměru o sedm procent.
    Vzpomínaná "nejlacinější" garsonka se nachází na druhém podlaží výškové budovy postavené na Kotelničeském nábřeží na soutoku řek Moskvy a Jauzy. Obdobná garsonka, ale nalézající se na 16. podlaží mrakodrapu na Kudrinském náměstí, se prodává za 31,3 milionu rublů (asi 18,3 milionu korun).
    Momentálně nejdražší nabídka pro milovníky stalinského stylu má cenovku 123,6 milionů rublů (72,4 milionu Kč) a podobu bytu se šesti pokoji na ploše 190 metrů čtverečních na 10. podlaží mrakodrapu na Kotelničeském nábřeží.
    Výše ceny zřejmě odráží nejen výšku mrakodrapu, ale i míru prestiže takového bydlení v očích krajanů, jakož i skutečnost, že nabídka je silně omezena.
    K mání většinou bývají třípokojové byty o ploše 80 metrů. Za celý rok se ale na trh dostane nejvýše desítka bytů ze stalinských mrakodrapů. Jen vzácně se mezi nimi objeví příbytek, ležící výše než na 15 patře.
    Znalci trhu tvrdí, že mnoho bytů ve stalinských mrakodrapech změnilo majitele na počátku tisíciletí, kdy se tyto byty kupovaly především jako investice do budoucna. Prý se ještě v nabídce neobjevily.
    Ze "sedmi sester", postavených v Moskvě na přelomu 40. a 50. let, byly k obytným účelům určeny jen tři výškové budovy. V ostatních sídlí ruské ministerstvo zahraničí, Lomonosovova univerzita a hotely Leningradskaja a Ukrajina, dlouho se honosící titulem nejvyššího hotelu v Evropě.
    Ruská média letos v létě vzrušila jiná nabídka na moskevském realitním trhu: za 42 a 50 milionů dolarů (zhruba 800 milionů až miliardu korun) se prodávaly dva volné byty v rezidenci poblíž Kremlu, kde bydlí i přátelé prezidenta Vladimira Putina. Tyto byty o rozloze 846 a rovných 1000 metrů čtverečních se kromě různých luxusních vymožeností mohly pochlubit i tím, že je střeží ochranka ústavních činitelů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články