Firma Gemo chce v Olomouci vybudovat technologický park

Vložil
ČTK
24.05.2006 09:35
Olomouc

Olomouc - Stavební firma Gemo chce vybudovat na okraji Olomouce technologický park s halami pro lehkou výrobu, budovami pro vědu a výzkum, administrativu a sklady. Většinu prostor hodlá nabídnout investorům, kteří by zde mohli podle propočtů agentury CzechInvest vytvořit přes 4000 nových pracovních míst. Plány Gema se ale nelíbí Hnutí Duha. Informují o tom dnešní Olomoucký den (Den) a Mladá fronta Dnes (MfD).

Pozemky pro novou komerční zónu se nacházejí v městské části Slavonín. Velkou část z nich dostal majitel Gema Jaromír Uhýrek na základě restitučního nároku. "Záměrem společnosti je připravit tuto lokalitu pro výstavbu administrativních budov, call center, objektů pro vědu a výzkum, objektů pro lehkou výrobu a skladovacích objektů," řekl Uhýrek.
Plány Gema se ale nelíbí Hnutí Duha, které nechce, aby firma stavěla ve volné přírodě. S Gemem nesouhlasí ani někteří zastupitelé. Ti přesto schválili, že město začne kvůli záměrům stavební společnosti připravovat změnu územního plánu. Většina území totiž patří do zemědělského půdního fondu a v současném územním plánu je vedená jako nezastavitelná.
"Území je na návětrné straně města. Když povanou jihozápadní větry, Slavonín a Nová Ulice budou zamořeny emisemi. Navíc se zvýší intenzita dopravy, která se sem nedostane jinak než po silnicích, protože železniční vlečka je odtud daleko," uvedl zastupitel Jan Látal.
Uhýrek námitky odmítá. Tvrdí, že prostor tu dostane pouze lehká výroba. Žádné velké průmyslové objekty, které by mohly zatížit životní prostředí, podle Uhýrka nikdo stavět nebude. "Kterákoli vesnice v okolí, kde lidé topí v zimě uhlím, znečišťuje město víc, než by mohl plánovaný technologický park," míní Uhýrek.
Gemo si podle něj vybíralo mezi zhruba osmi lokalitami a Slavonín vyhrál díky možnosti napojení na inženýrské sítě a dopravu. "Technologický park bude moci využít sousedních rychlostních komunikací, a nebude tak zatěžovat okolní silnice," podotkl generální ředitel Gema.
Návrh na zadání zpracování změny územního plánu prošel na zastupitelstvu těsnou většinou hlasů. K tomu, aby Gemo mohlo ve Slavoníně začít stavět, je však daleko. „Zadání i návrh změny musí město projednávat veřejně a pokaždé také schvalovat v zastupitelstvu. Až napotřetí může projít změna, která dovolí stavět. To celé bude trvat minimálně rok a půl," tvrdí Radek Dosoudil z odboru koncepce a rozvoje magistrátu.
0 komentářů
přidat komentář