Zastupitelé Prahy 1 požadují garáže pod Václavským náměstím

Vložil
ČTK
17.10.2013 22:40
Praha

Praha - Zastupitelé Prahy 1 schválili principy řešení úprav Václavského náměstí. Požadují v nich vybudování podzemních garáží a doporučují jejich umístění pod plánovanou soukromou stavbou v dolní části náměstí. Zastupitelé dále odmítli návrat tramvají na náměstí a požadují přeložení magistrály za budovu Národního muzea. Debatu v poslední době vyvolávají především podzemní garáže. Nájezdové rampy z Václavského náměstí se nelíbí památkářům z pražského Národního památkového ústavu (NPÚ).

    Návrh na přebudování Václavského náměstí od roku 2005 zpracovává architektonické studio Cigler Marani Architects. Jejich návrh Praha 1 již několikrát přijala, začátek prací se ale stále odsouvá. Proto se zastupitelé tématem na dnešním zasedání opět zabývali.
    Spor vyvolává především umístění dvou nájezdových ramp pro podzemní parkoviště. Do nich chce radnice přesunout z náměstí auta, která na něm v současné době parkují. "Na těch dvou rampách stojí revitalizace Václavského náměstí," řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).
    Památkářům NPÚ se nelíbí, že by garáže měly ústit na Václavské náměstí. Upozorňují, že přijíždějící automobily na náměstí přivedou zbytečně dopravu. Po radnici by proto chtěli jiné řešení, řekl minulý týden ČTK Ondřej Šefců z NPÚ. Stavbu garáží zcela odmítá opoziční zastupitel Filip Pospíšil (Strana zelených), podle kterého je přestavba špatně naplánována. "Už od počátku byla špatná myšlenka, že se mají budovat podzemní parkoviště," poznamenal.
    Lomecký odmítá, aby úprava začala ještě předtím, než bude nalezena shoda okolo garáží. Radnice má ale podle něj ze zákona povinnost pro obyvatele náměstí zajistit potřebné parkování. Zastupitel Filip Dvořák (ODS) poznamenal, že Praha již v 90. letech výrazně snížila kvótu pro množství parkovacích míst v centru. "To je již dostatečné omezení," řekl.
    Zastupitelé v usnesení uvítali možnost, že by veřejná parkovací stání mohla vzniknout v garážích projektu Balimor, který soukromý investor plánuje mezi Václavským náměstím, Panskou ulicí a ulicí Na Příkopě.
    Zastupitelé zároveň v principech řešení náměstí požadují, aby bylo na náměstí umístěno nejvíce 12 prodejních stánků, které by vlastnilo město. Maximálně ve čtyřech z nich by mělo být občerstvení.
0 komentářů
přidat komentář