Praha 7 opraví bývalou vodárenskou věž na Letné

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
15.10.2013 20:50
Praha

Praha - Praha 7 chystá opravu bývalé vodárenské věže na Letné. Radnice již vypsala výběrové řízení na dodavatelskou firmu. Rekonstrukce by měla stát bez DPH asi 34 miliony korun, zjistila ČTK z věstníku veřejných zakázek. Podle mluvčího sedmé městské části Martina Vokuše by objekt měl být využit především pro volnočasové aktivity dětí a mládeže.
     V rámci plánované rekonstrukce bude opraven celý objekt, včetně fasády, rozvodů, vytápění, kanalizace a vzduchotechniky. Výrazné změny čekají také vnitřek. Na okolním pozemku jsou naplánovány sadové úpravy a nové oplocení. Opravena bude také historická pumpa, která je součástí areálu, uvedl Vokuš.
    Věž z roku 1888, která je vysoká více než 38 metrů, by se měla začít opravovat v prvním čtvrtletí příštího roku. "V rámci přípravné fáze rekonstrukce jsme dali rovněž možnost občanům vyjádřit se, jaké využití vodárenské věže a okolních pozemků by se jim nejvíce zamlouvalo," řekl Vokuš. Naprostá většina lidí podle něj chtěla, aby v ní pokračovaly zejména sportovní a volnočasové programy a klubová činnost pro děti a mládež. "Praha 7 by zároveň ráda věž po rekonstrukci ještě více otevřela veřejnosti a učinila z ní oblíbené a hojně navštěvované místo pro širokou škálu nejrůznějších aktivit," dodal mluvčí.
    Podle Vokuše byla novorenesanční vodárenská věž dokončena v roce 1888 podle projektu architekta Jindřicha Fialky. Stavbu realizovala firma Karel Hübschmann a František Schlaffer. Věž byla součástí vodárenského areálu, který zásoboval vodou horní část Holešovic a Bubenče. Z vodárenského provozu byla vyřazena v roce 1913. Do jejích jednotlivých pater byly následně vestavěny byty pro vodárenské zaměstnance. Později byly v části věže sklady. V sedmdesátých letech byl zbořen podzemní čtyřkomorový válcový vodojem a přečerpávací stanice.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Výtečně!!!
Robert Kořínek
17.10.13 06:42
zobrazit všechny komentáře

Související články