Ohlédnutí za Dnem architektury v Jablonci

Zdroj
iuch
Vložil
Tisková zpráva
15.10.2013 11:40
Jakub Chuchlík
Ida Chuchlíková

Slunečné počasí i atraktivní program přilákal v průběhu celého víkendu desítky účastníků na jabloneckou část festivalu Den architektury. Letošní třetí ročník se rozšířil do jednačtyřiceti měst po celé republice. V Jablonci nabídl v pestrém třídenním programu přednášku, diskuzi, výstavu, cykloprojížďku i filmovou projekci.

Vše odstartovala v pátek 4. 10. přednáška teoretičky architektury Lucie Stejskalové, která představila svou připravovanou knihu o městských strategiích Myslet město. Na příkladech několika měst z celého světa představila cestu, kterou tato města urazila od pojmenování krize přes nalezení strategie až po její úspěšné naplňování. Přednáška byla zároveň desátým dílem cyklu Tištěná architektura, který se od loňského října pravidelně odehrává ve Vladimírově knihkupectví Serius, a který se věnuje knihám a textům architektů, o architektech a o architektuře. 

Hlavní částí jabloneckého programu Dne architektury byla sobotní panelová diskuze o městských strategiích. Přibližně padesát návštěvníků využilo příležitost podívat se na Jablonec z jiné perspektivy. Díky vstřícnému přístupu společnosti Palmer Capital, která vlastní budovu bývalých telekomunikací, se odhalil výjimečný panoramatický výhled z nevyužívané střešní terasy. Svůj pohled na město následně nabídla i čtveřice hostů. Teoretička Lucie Stejskalová vybrala do své prezentace nejdůležitější body z páteční přednášky. Ambiciózní vizi i propracovanou strategii malého jihočeského města představil místostarosta města Vodňany Pavel Janšta. Sociální geografka Michaela Pixová vymezila úlohu sociálních vědců při hledání koncepcí a kriticky upozornila na nebezpečné tendence ve vývoji měst. Pozvání k debatě přijal i jablonecký náměstek pro rozvoj Petr Vobořil, který byl požádán o představení jablonecké strategie a směřování města.
V průběhu i po skončení debaty si návštěvníci mohli v rámci jednorázové reprízy prohlédnout výstavu Městské zásahy Jablonec nad Nisou 2013, která proběhla v červnu na Horním náměstí a která přinesla čtyřicet návrhů na zlepšení různých míst ve městě.

Nedělní slunečné počasí programu přálo a tak z Horního náměstí vyjelo asi třicet cyklistů na cykloprojížďku, která měla za cíl odhalit potenciál i slabiny cyklistické infrastruktury, ale i představit pozoruhodné domy a charakteristické výhledy. Nejsilnějším zážitkem byla zřejmě návštěva nového domu ve svahu od architektů Jána Stempela a Jana Tesaře. Díky ochotě majitele měli návštěvníci možnost prohlédnout si exteriér i interiér stavby a doptat se na technické i provozní otázky. Překvapení programu byla, opět díky ochotě majitele, i nezvyklá vyhlídka ze střechy budovy firmy Camée.
Podobně jako v loňském roce byl program obohacen o filmovou projekci. V kině Junior zakončila Den architektury jablonecká premiéra nového dánského dokumentárního filmu Lidský rozměr. Po projekci následovala více než hodinová debata o městech, jejich veřejném prostoru a především o Jablonci, jeho výzvách a problémech.

Festival Den architektury pořádá již třetím rokem občanské sdružení Kruh. Na jeho výzvu připravují architekti, historici a další osobnosti či spolky ve městech po celé republice i mimo ni tématické procházky a další akce zaměřené na architekturu a prostor kolem nás. Organizace jabloneckého programu se letos poprvé odehrála pod hlavičkou vznikajícího jabloneckého sdružení PLAC (Platform for Landscape, Architecture and Culture), jehož základním cílem je kultivace veřejného prostoru města a krajiny. Nejbližší akcí PLACu bude 1. 11. 2013 již 11. díl cyklu Tištěná architektura, ve kterém představí své recenze pro lidové noviny Adam Gebrian.

Pořádá: Občanské sdružení Kruh
Zaštiťuje: Česká komora architektů
Organizuje: sdružení PLAC
Podporuje: Statutární město Jablonec n. N. a Eurocentrum Jablonec n. N., Palmer Capital, Vladimírovo knihkupectví Serius, IUCH architektura, Státní fond kultury České republiky, Nadace české architektury, 
Sipral a.s., Metrostav a.s., Konsepti s.r.o., MDA Praha s.r.o.,
0 komentářů
přidat komentář

Související články