Jičín prodal jezuitský seminární dvůr, budou v něm pivní lázně

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
10.10.2013 11:20
Jičín

Jičín - Městu Jičín se po letech podařilo prodat za 7,25 milionu korun objekt bývalého bytového podniku na Komenského náměstí v centru města. Noví majitelé z pražské společnosti Sitim chtějí historickou budovu v příštích letech zrekonstruovat a vybudovat v ní minipivovar s pivnicí a luxusní pivní lázně. Provoz by měl přinést až 20 nových pracovních míst a podpořit cestovní ruch ve městě. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Magdaléna Doležalová.

    Úhradu kupní ceny Sitim provede ve dvou krocích. Prvních pět milionů korun má zaplatit do měsíce od podpisu smlouvy, zbytek peněz do pěti let. "Jednatelé firmy se navíc zavázali svým vlastním majetkem, že zbytek ceny uhradí. Investoři chtějí nemovitost zrekonstruovat, ať už za pomoci dotací nebo bez nich," uvedla mluvčí.
    Objekt bývalého bytového podniku, který je kulturní památkou, město jako svůj zbytný majetek prodávalo od roku 2010. Původně za dům radnice požadovala 8,9 milionu korun. Nikdo o něj ale nejevil zájem, takže radnice postupně cenu snižovala. Jednání o prodeji domu muzeu pro potřeby depozitáře k žádnému závěru nevedla.
    Budova vznikla v roce 1626 jako jezuitský seminární dvůr. Je jediným dochovaným hospodářským objektem v Jičíně z doby Albrechta z Valdštejna. V 19. století objekt sloužil poště, pro jejíž potřeby byla odstraněna tři dvorní křídla a zbývající jediná budova získala nynější jednoduché klasicistní uliční průčelí.
0 komentářů
přidat komentář