Pardubice zadaly studii na budoucí využití území letního stadionu

Vložil
ČTK
07.10.2013 18:05
Pardubice

Pardubice - Začátkem příštího roku by měly Pardubice vědět, jak by měla v budoucnu vypadat oblast letního stadionu poblíž centra města. Jasno by do úvah měla vnést studie proveditelnosti, kterou si město nyní nechává zpracovat. Radnici by poskytla představu a argumenty pro vyjednávání s případnými zájemci o tuto hodnotnou část města, řekla ČTK hlavní architektka města Pavla Pannová.
    "Nikdo si neví rady s tím, co si tam má přát. Dokud nebude poptávka konkrétního investora, který by řekl, co na městských pozemcích vybuduje, nikdo nebude vědět, co tam vlastně chceme," uvedla Pannová.
    Studie má určit, jaké využití pro lokalitu zvolit. Radnice stanovila, že tvůrci musejí pracovat s variantami existence či neexistence fotbalového stadionu, možného rozšíření ploch zimního stadionu a využití pro další účely včetně parkování. Na základě studie by bylo podle Pannové ideální vypsat urbanistickou soutěž nebo soutěž o návrh, která by přinesla i hmotovou představu. Z ní by mohli případní investoři vycházet.
    Území, kde letní stadion leží, je podle radnice i architektů velmi cenné až exkluzivní. Je poblíž centra města, k dispozici jsou inženýrské sítě i přístupové cesty. V sousedství je zimní stadion, Tyršovy sady a za nimi zámek, jednu stranu lemuje řeka Labe. "V současnosti zde územní plán počítá se smíšeným využitím a tak by to mělo i zůstat, aby se v noci nevylidnilo, kdyby zde byly jen sportovní stavby a kanceláře," míní architektka.
    Letní stadion v Pardubicích je už notně sešlý. Historická tribuna, která byla otevřena v květnu 1931 u příležitosti 1. Československé celostátní výstavy sportu a tělesné kultury za účasti prezidenta T. G. Masaryka, se postupně rozpadá. Ani ostatní části stadionu, který dříve měl i cyklistický ovál, nejsou v nejlepší kondici. Vedení města už 15 let mluví o investorovi, který by vše přebudoval, zatím se ale nikdo takový nenašel. V roce 2006 i kvůli stavu stadionu zmizela druholigové licence z Pardubic do Sokolova.
    Město už vloni shromáždilo osm variant, jak lokalitu v budoucnu využít, některé velmi futuristické. Od té doby však vpřed nepostoupilo, návrhy poskytlo jako inspiraci pro studii proveditelnosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články