Uměleckoprůmyslové muzeum vystaví části interiéru z hotelu Praha

Vložil
ČTK
04.10.2013 21:25
Praha

Praha - Uměleckoprůmyslové muzeum představí na Designbloku některé předměty, které se mu podařilo získat do jeho sbírek z hotelu Praha. "Především se budeme snažit rozpoutat diskusi jak o samotné kauze hotelu Praha, tak o širších tématech uchování paměti na dobu komunismu, o pravomocích státu a právech majitele či o podmínkách prohlašování novodobých objektů za kulturní památky," sdělila dnes ČTK mluvčí muzea Jana Ulipová.
    Hotel postavený na konci 70. let v Dejvicích až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Mnozí ho vnímají především jako symbol předlistopadové éry. Začátkem letošního roku ho koupil majitel, který jej zamýšlel zbourat. Vzápětí skupina teoretiků, umělců, architektů a památkářů podala na ministerstvo kultury návrh na jeho prohlášení za kulturní památku. Ne všichni odborníci ale jsou za zachování hotelu, historik architektury Zdeněk Lukeš například v tisku uvedl, že stavbu považuje za průměrnou architekturu.
    "Stavba obřích rozměrů se na Hanspaulku s vilovou zástavbou vůbec nehodí a doslova zalehla veřejný park, což ovšem tehdejší komunistické funkcionáře jistě netrápilo," uvedl. Problém stavby vidí v tom, že ji není možné provozovat bez velkých finančních ztrát. Není podle něj možné, aby hotel koupil stát a se ztrátou jej provozoval za veřejné peníze. "Diktovat majiteli, co má dělat se svým vlastním majetkem, také nelze. Památkovou ochranu z výše uvedených důvodů tedy nedoporučuji."
    Ministerstvo však příslušné řízení ani nezahájilo a navíc o tomto svém kroku rozhodlo až v červnu; dva dny poté nový majitel hotelu, skupina PPF, oznámila, že objekt zbourá a postaví na jeho místě školu Open Gate a veřejnosti nepřístupný park. Mezitím hotel přišel o velkou část svého vybavení - podle autorů návrhu k tomu přispělo ministerstvo svým prodlením.
    Hotel je podle nich unikátní ukázkou architektury vybočující z dobového průměru. Umělecká díla, výzdoba a mobiliář v interiérech jsou neobyčejně uceleným souborem dobového výtvarnictví a designu. Hlavními architekty stavby byli Jaroslav Paroubek, Radko Černý a Arnošt Navrátil; řada dalších autorů se podílela na velkorysém řešení exteriéru i interiéru, například Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová, Pavel Hlava, Zbyněk Hřivnáč, Jiří Rathouský, Antonín Hepnar a další.
    Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze a dalším institucím se podařilo do sbírek získat některé designové a uměleckořemeslné předměty. Na přehlídce Designblok, která bude v Praze od 7. do 13. října, bude vystavený informační systém od Jiřího Rathouského či kovová svítidla. O získání dalších předmětů muzeum jedná. PPF již požádala příslušné úřady o demolici hotelu.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hotel Praha a Národní knihovna
F.Kada
23.10.13 09:09
...
Daniel John
23.10.13 05:56
zobrazit všechny komentáře

Související články