Přerov finišuje s opravou zámku, topení se bude budovat na podzim

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
22.05.2006 12:00
Přerov

Přerov - Další etapa rozsáhlé opravy přerovského zámku se blíží do finále. Odborníci na kulturní památce dokončují výměnu 154 zámeckých oken a pouštějí se také do výroby pískovcového ostění. Radnice kvůli těmto opravám uvolnila ze svého rozpočtu dalších čtvrt milionu korun. Dokončení rekonstrukce chtějí radní stihnout do červnových oslav 750. výročí povýšení Přerova na město.
"Museli jsme uvolnit další peníze. Odborníci totiž zjistili, že se pískovec drolí u všech oken a nového kamenného ostění je potřeba všude. Do oslav by se však opravy měly stihnout," uvedl místostarosta Jiří Lajtoch (ČSSD).
Město ale již plánuje, že po oslavách v zámku znovu nastane stavební ruch. V budově, kde sídlí Muzeum Komenského, by se totiž mělo po mnohaletém úsilí vybudovat topení. V muzeu by tak byl zajištěn celoroční provoz. "Od října do února zde plánujeme kompletní elektroinstalaci s bezpečnostním zabezpečením a celkové vytápění plynovým topením. Náklady se pohybují kolem 6,5 milionu korun," uvedl Lajtoch.
Poslední etapa rozsáhlé rekonstrukce zámku by měla nastat v příštím roce. Radnice chystá v těchto místech archeologický průzkum, opravu průjezdu a rekonstrukci vstupního mostu. Náklady ještě zástupci města vyčíslit nedokázali.
Do první etapy rekonstrukce budovy vložilo město v roce 2004 osm milionů korun. Za tyto peníze odborníci na zámku zajistili statiku objektu, vyměnili krovy a střešní krytinu. Výměna oken, výroba pískovcového ostění a obnova fasády, kterou odborníci dokončují v těchto dnech, bude stát 20 milionů korun.
Zámek získalo město jako historický majetek v roce 1998 od státu. Budova byla tehdy podle zástupců města ve špatném stavu. Zámek stojí na místě původního hradu z 11. století; v 16. století byl postupně přebudováván na renesanční zámek. Poslední úpravy sahají do 30. let 20. století.
0 komentářů
přidat komentář