Moderní design výrobního závodu

Vložil
Tisková zpráva
04.10.2013 06:50
EXX s.r.o.

Od svého založení v roce 1997 se Faurecia stala významným hráčem v globálním automobilovém průmyslu s pobočkami ve 34 zemích světa. V loňském roce započala výstavba závodu v Mladé Boleslavi, který se specializuje na vývoj a výrobu výfukových systémů.
Společnost EXX se významným způsobem podílela na návrhu a realizaci interiérů, a to včetně dodávky veškerého interiérové vybavení.  Součástí zakázky byl i návrh a realizace osvětlení – jak v administrativní části objektu, tak ve výrobní hale.
Designový návrh interiéru vycházel z korporátní identity Faurecie a po schválení vedením společnosti, byl na jeho základě vytvořen manuál, který bude sloužit i pro další projekty společnosti.



Vstupní hala

Již ve vstupním prostoru je použit korporátní motiv dřevěné stěny dělené nerezovými pásky. Tento motiv se pak prolíná celým prostorem nejen na stěnách ale i v kantýně, na mobilních akustických stěnách v zasedacích místnostech, barových pultech a dalších doplňcích.
Za zmínku stojí corianový recepční pult vyrobený na míru, jehož dřevěná konstrukce je vyztužena ocelí, nápisy na recepčním pultu jsou provedeny inkrustací (vložení dvou rozdílných odstínů corianu do sebe).

Administrativní část

Hlavním požadavkem investora bylo zachování průhledu skrz celý výrobní závod. Z tohoto důvodu byly použity bezrámové příčky mezi jednotlivými kancelářemi a dále pak mezi kancelářskou a výrobní částí. Skleněné výplně se nacházejí i v protipožárních dveřích a zdech.
Kanceláře v administrativní části jsou ve stylu „open space“, proto bylo třeba navrhnout řešení, které bude spojovat maximální funkčnost kancelářského vybavení s uživatelským komfortem. Tato kritéria nejlépe splňoval kancelářský nábytek od firmy BNOS, přesněji řada SQart navržená Andreasem Krobem. Řada SQart vyniká mnohými nadstandardními funkčnostmi, jako jsou např. kvalitní demontovatelné spoje nebo variabilita podnoží. Některé PC držáky váží více než 15 kg, nejsou montovány do pracovních desek ale na speciální konstrukční rámy pomocí metrického závity, který se na rozdíl od klasického vrutu neopotřebuje.
Jedním z kritérií bylo skryté vedení kabelů na pracovištích, které v případě pracovních stolů zajišťují speciální lišty na noze stolu spolu s výklopem v jeho zadní části, pod kterým je umístěn kontinuální kabelový žlab.
Kontejnery u pracovních stolů jsou opatřeny čalouněnou vrchní deskou s polstrováním, která slouží místo židle a tím šetří místo. Nestandardní prodloužená délka skříní na šanony opticky ladí se šířkou stolů a zároveň pomáhá členit prostor podle jednotlivých oddělení.
Osvětlení kanceláří a zasedacích místností bylo navrženo v souladu s celkovým designem interiéru. Svítidla Regent v zasedacích místnostech jsou stmívatelná.
Dlouhé chodby v administrativní části byly opticky zkráceny místním sníženým stropem a efektem promáčklé protější zdi.
Investor kladl důraz na příjemné prostředí relaxačních zón pro zaměstnance, proto byly společností EXX navrženy prostorově velkorysé kavárenské koutky, které jsou příjemně zateplené dřevěnými panely.

Kantýna

Stejně tak jako u relaxačních zón u kanceláří, tak i v případě kantýny kladl investor velký důraz na příjemné prostředí a maximální komfort pro zaměstnance. Tyto požadavky byly zohledněny v návrhu interiéru, který je celý v korporátních barvách. Za zmínku stojí především speciální strop ve tvaru vlny. Sádrokartonové návrhy bylo nutno nechat vykružit u speciální firmy v Německu, na místě se pak sádrokartonové díly ohýbaly a osazovaly svítidly Kalis od Intra Lighting. Svítidla Kalis byla ideálním řešením osvětlení atypického stropního systému, neboť využívají seamless trubice a díky tomu nevytvářejí žádné stíny. Všechny rozvody jsou svedeny do snížené centrální části stropu. Tento podhled zároveň slouží i k jednoduché navigaci a usnadňuje orientaci v prostoru.

Osvětlení výrobní haly
Společnost EXX navrhla a dodala osvětlení nejen v administrativní části ale také pro výrobní část objektu. Osvětlení výrobní haly je napojeno na inteligentní řídicí systém, který umožňuje plně automatický provoz a regulaci intenzity svítidel na základě pohybu osob a intenzity denní ho světlení. Řídicí systém se ovládá pomocí grafické vizualizace budovy, systém je adresný a jednotlivá svítidla lze kdykoliv měnit a přidávat do světelných scén dle aktuální potřeby.
Výrobní hala je osvětlena průmyslovými svítidly Arago 4x80W od Intra Lighting vybavenými přetlakovým ventilem zamezujícím vniknutí vlhkosti do svítidla vlivem rozdílných tlaků uvnitř a vně svítidla.
0 komentářů
přidat komentář

Související články