Muzeum umění Olomouc veze SIAL do Bratislavy

Zdroj
Muzeum umění Olomouc
Vložil
Tisková zpráva
24.09.2013 20:50
Olomouc, Praha, Plzeň, Liberec - ve všech těchto městech se už těšila velké pozornosti diváků výstava SIAL - Sdružení inženýrů a architektů Liberec. Expozice, která souhrnně představuje práce legendárního architektonického ateliéru, nyní poprvé cestuje do zahraničí, a to do Bratislavy. To nejlepší z tvorby SIALu ukáže od 1. do 10. října tamní Galerie Spolku architektů Slovenska. Výstava připravená Muzeem umění Olomouc se koná pod záštitou ministrů kultury Slovenské a České republiky a bude jednou z ústředních akcí Měsíce české a slovenské kulturní vzájemnosti.

Televizní vysílač na Ještědu, pražský obchodní dům Máj nebo obchodní dům Ještěd v Liberci. Stavby, bez kterých si nelze představit dějiny české architektury a které mají významné místo i v dějinách architektury světové. Pod všemi jsou podepsáni členové ateliéru SIAL - Sdružení architektů a inženýrů Liberec. Zásadní význam Sialu pro domácí stavební umění 20. století komplexně připomněla v roce 2010 premiéra výstavy v Muzeu umění Olomouc. Projekt doprovázela reprezentativní publikace z nakladatelství Arbor vitae oceněná titulem Nejkrásnější kniha roku 2010 v kategorii odborné a vědecké literatury.

Výstava v bratislavské Galerii Spolku architektů Slovenska je podle historičky architektury Martiny Mertové z Muzea umění Olomouc první zahraniční reprízou úspěšného výstavního projektu. "Fenomenální práce architektonického uskupení, které zaujímalo jak svou pozicí v systému státních projektových ústavů, tak i přístupem k projektování specifické místo v československé poválečné architektuře, představíme v Bratislavě na bannerech a několika vybranými modely," přiblížila výstavu její kurátorka.

Přestože bratislavská repríza potrvá jen dva týdny, doplňuje ji také atraktivní doprovodný program. "Jeho součástí je přednáška profesora Miroslava Masáka, jednoho z přímých účastníků zrodu SIALu, a profesora Rostislava Šváchy, předního českého historika architektury, který stál za vznikem publikace SIAL," vyjmenovala Mertová.

Výstava v Galerii Spolku architektů Slovenska, jejíž vernisáž se uskuteční v úterý 1. října v 17 hodin, bude jednou z ústředních akcí Měsíce české a slovenské kulturní vzájemnosti. Potrvá do 18. října.
0 komentářů
přidat komentář