Ústí n.O. vypíše soutěž na využití areálu bývalé Perly

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
24.09.2013 18:25
Ústí nad Orlicí - Ústí nad Orlicí vypíše architektonicko-urbanistickou soutěž na budoucí využití areálu bývalé textilky Perla, který městu patří. Měla by přinést nejen návrhy architektů, ale i rozdělení projektu do etap, jeho ekonomiku a odhad nákladů. Radnice si stanovila základní požadavky, které musí návrhy respektovat, řekl dnes ČTK starosta Petr Hájek (Sdružení Oušťáci).
    "Chceme, aby byl v území řešen nový dům dětí a mládeže, bydlení a doprava a parkovací místa i pro centrum města. Zároveň jsme kladli důraz na to, aby tam byla i veřejná zeleň," uvedl Hájek. Ostatní závisí na invenci tvůrců, jediným omezujícím faktorem je územní plán, který pro oblast počítá s plochami pro bydlení a lehkou výrobu. Zadávací podmínky schválilo pondělní zastupitelstvo.
    Soutěž bude vyhlášena 27. září, návrhy se budou přijímat do konce ledna. V únoru a březnu je vyhodnotí odborná porota, výsledky budou prezentovány formou veřejné výstavy. Podobná soutěž se v Ústí nikdy nekonala, celkem vyjde město na 1,1 milionu korun. Vítěz soutěže dostane 400.000 korun, druhý v pořadí 250.000 a třetí 150.000 korun. Další peníze budou sloužit na odměny za přínos v soutěži a na úhradu organizace soutěže. "Chceme výší částek oslovit renomované projekční kanceláře, protože území Perly je pro město cenné," uvedl Hájek. Areál se rozkládá na ploše téměř 32.000 m², z toho zastavěná plocha představuje přes 27.000 metrů čtverečních.
    Bývalou textilku koupila radnice v roce 2010 za 30 milionů korun. Továrna zkrachovala rok předtím, dříve dávala práci 400 zaměstnancům. Radnice počítá s tím, že část pozemků a objektů prodá developerům.
    Město v minulosti upořádalo na téma využití Perly i anketu mezi obyvateli. Mezi náměty se objevila například knihovna nebo právě dům dětí. Studenti architektury také navrhli, že by u areálu mohla být pěší zóna. Zatím je v části areálu parkoviště, sklady, drobná výroba a dvě prodejny, větší část je ale volná.
0 komentářů
přidat komentář

Související články