Praha 2 po patnácti letech dokončila opravy Grébovky

Vložil
ČTK
23.09.2013 15:15
Praha

Praha - Praha 2 po patnácti letech dokončila rozsáhlou opravu Havlíčkových sadů. Rekonstrukce parku známého jako Grébovka stála přes 365 milionů korun. Novinářům to dnes řekla starostka městské části Jana Černochová (ODS). Radnice z této částky zaplatila přes 260 milionů, zbylou částku získala z dotací.
    "Během 20. století areál parku chátral, v roce 199 jsme jej od magistrátu převzali v dezolátním stavu," uvedla starostka. Grébovka se podle ní nyní vrátila do podoby, kterou měla na konci 19. století. "Trvali jsme na historické věrnosti, opravovalo se i podle archivních fotografií," doplnila.
    Park nechal postavit v 70. letech 19. století zámožný stavitel Moritz Gröbe. Během 20. století ale sady chátraly. Vinohradská radnice je převzala v roce 1999, záhy poté začala s opravou. Tehdy byl zachráněn Viniční altán, přilehlé vinice a vinný sklípek, postupně i další památkově chráněné objekty jako Pavilon a Grotta. V roce 2011 byla zahájena rekonstrukce zbývajících částí parku. V letošním rozpočtu radnice počítá na opravy s částkou 32 milionů korun.
    V konečné částce za opravu Grébovky nejsou započteny náklady na obnovu Gröbeho vily a Dolní Landhausky, kterou v minulosti zaplatil soukromý investor. Ten má od městské části obě budovy dlouhodobě pronajaté. Oba historické domy využívá ke svým potřebám, pro veřejnost jsou tak po většinu roku uzavřeny. Městská část je může využívat jen někdy, například pro koncerty vážné hudby nebo k prohlídkám při vinobraní.
0 komentářů
přidat komentář

Související články