Do brněnského Týdne kávy se na začátku října zapojí 71 kaváren

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
17.09.2013 20:10
Brno

Brno - První říjnové dny budou v Brně vonět kávou. Milovníci povzbuzujícího nápoje připravují třetí ročník Týdne kávy. Zapojí se do něj 71 kaváren a šest obchodů. Za kulturním programem nebo na výstavu pražicích strojů vyrazí zájemci do Místodržitelského paláce. Program dnes pořadatelé představili novinářům.
    Sedmidenní blok akcí začne 1. října, což je také Mezinárodní den kávy. "Brno má obrovskou kavárenskou tradici, stoupá také úroveň přípravy kávy," řekla za pořadatele Kateřina Eichlerová. Jednotlivé kavárny se do přehlídky zapojí zejména degustacemi a speciálními nabídkami nápojů i pokrmů. Součástí doprovodného programu je například trh kávy, který se na nádvoří Místodržitelského paláce uskuteční od 4. do 6. října.
    Letošní ročník Týdne kávy znovu obohatí také soutěž. Pětičlenná porota tentokrát nebude hodnotit obvyklé disciplíny spjaté s přípravou kávy, ale zaměří se na běžný baristův den, se všemi nástrahami, které na něj čekají.
    Slavnostní zakončení Týdne kávy hostí 7. října kulturní centrum Stadec. Uskuteční se kávová módní přehlídka, pořadatelé vyhlásí výsledky ankety mezi návštěvníky kaváren. Zájemci zhlédnou také premiéru kabaretní frašky, jejímž tématem je spor o jediný pravý způsob pití kávy.
    Týden kávy podpořila také Moravská galerie, jejíž ředitel Jan Press však v těchto dnech musí vysvětlovat, proč chce vypovědět smlouvu dlouholetému provozovateli jazzové kavárny Podobrazy v Místodržitelském paláci. Plán vyvolal protesty. Podle Presse ale současné Podobrazy svým profilem nesplňují nároky na muzejní kavárnu podle vzoru podobných zařízení v evropských metropolích. Kavárnu v paláci chce zachovat, ale s jiným provozovatelem.
0 komentářů
přidat komentář