Památkáři objevili unikátní mapy kláštera Zlatá Koruna

Vložil
ČTK
19.05.2006 10:10
České Budějovice

České Budějovice - Unikátní historické mapy a plány kláštera Zlatá Koruna na Českokrumlovsku objevili v archivu pracovníci Národního památkového ústavu. Významné je podle historiků zakreslení vzhledu Opatské zahrady, podrobnosti map a jejich popisky. Zatím nepublikované materiály mohou zájemci zhlédnout v křížové chodbě kláštera, informují dnešní jihočeské Deníky Bohemia (DB).

"Původně jsem hledala něco úplně jiného. Když vyšlo najevo, co je to za mapy, měla jsem ohromný pocit. Teď víme, jak klášter vypadal v 80. letech 18. století," řekla DB Jarmila Hansová, která mapy objevila.
Podle památkářů se občas v archivech objeví nečekaný materiál. "V minulosti totiž neměla archivace žádný systém. Teď se snažíme třídit systematicky a logicky. Je to ale práce, která v podstatě nebude nikdy ukončena," dodala Hansová.
Klášter je položen na ostrohu obtékaném ze tří stran řekou Vltavou. Nejstarší dochovanou stavbou je patrová kaple Andělů strážných z doby asi kolem roku 1370. Název vznikl z daru Přemysla Otakara II., který klášteru věnoval údajný trn z Kristovy koruny.
0 komentářů
přidat komentář