Konkurz na český pavilon na Expu se ruší

Vložil
ČTK
06.09.2013 13:55
Praha

Praha - Kancelář generálního komisaře české účasti na výstavě Expo 2015 v italském Miláně zrušila výběrové řízení na zhotovitele českého pavilonu. Do konkurzu, který měl dnes uzávěrku, nepřišly adekvátní nabídky, řekl dnes ČTK generální komisař české účasti Jiří Potužník. Česko počítalo s tím, že si pavilon od zhotovitele a spoluinvestora české účasti pronajme na deset měsíců.
    Po skončení výstavy by pak zůstal jemu a mohl sloužit jiným účelům. Zájem o takovou variantu podle Potužníka nebyl. Kancelář proto vypíše nové výběrové řízení, jehož výsledky by chtěla mít do konce roku.
    V něm bude opět hledat komplexní řešení české účasti. Mezi to patří vytvoření pavilonu a řešení jeho okolí, architektonická koncepce, zpracování projektové dokumentace a nezbytných povolení pro realizaci pavilonu, řešení expozice, multimediálního prostoru v pavilonu, provoz a údržbu. Výsledkem by ale tentokrát měla být stavba dočasná, která se po skončení Expa demontuje.
    Zájem soukromých investorů není podle Potužníka takový, jak někteří z nich dříve deklarovali. Uvažovali jsme ale nejen o soukromém sektoru, ale třeba také o městech či obcích, které třeba podobnou stavbu plánují, vysvětluje Potužník. Ochota investovat do stavby pavilonu je ale pravděpodobně menší kvůli ekonomické situaci.
    Vláda loni souhlasila s českou účasti na příští světové výstavě, podmínkou souhlasu k akci s rozpočtem 180 až 260 milionů korun bylo poprvé zapojení soukromého sektoru do spolufinancování. Celkové příspěvky soukromníků a dalších partnerů se měly pohybovat okolo 50 milionů korun. O dalším postupu při hledání řešení české účasti by vláda podle Potužníka měla jednat na přelomu září a října. Změny v nejvyšších politických kruzích v posledních měsících podle něj projekt české účasti na Expu 2015 nikterak nebrzdí.
    Počítá se s tím, že vnitřní expozice českého pavilonu by měla být ukázkou toho nejlepšího, co česká věda může světu nabídnout k zadanému tématu "Potraviny pro planetu, energie pro život". Italy zaujaly například mimořádné objevy České republiky v oblasti nanotechnologií a biochemie aplikované v zemědělství a čištění vody, které posouvají vývoj tématu do budoucnosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články