V Č. Budějovicích bude výstava o jihočeské architektuře

Vložil
ČTK
04.09.2013 20:05
České Budějovice

České Budějovice - Ve výstavní síni českobudějovické radnice začne ve čtvrtek výstava Známá neznámá o jihočeské architektuře 20. století. Připravil ji Národní památkový ústav. Představí tematické skupiny staveb a také medailonky některých významných jihočeských architektů. Doplní ji modely architektury a dobové užité umění, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.
    "Hlavním cílem výstavy je upozornit širokou veřejnost na významné stavby postavené na území jižních Čech během 20. století. Pomocí bohatého obrazového materiálu a doprovodných textů bude představeno několik desítek známých i méně známých moderních staveb," uvedla Welzlová. Jdne jak o stavby občanské vybavenosti a obytné budovy, které se nacházejí v centrech měst, tak o různé průmyslové a hospodářské stavby nacházející se spíše v okrajových částech obcí.
    Význam této architektury, která zahrnuje široké spektrum slohů a stylů, bude prezentován nejen v souvislosti s vývojem v jižních Čechách, ale je zasazen také do kontextu celostátní a světové architektonické produkce.
    "Naším záměrem je přiblížit tuto architekturu, která sice dotváří podobu měst, ale většinou kolem ní procházíme bez povšimnutí. Často strohá a přísná architektura bez ozdob na první pohled nevzbudí naši pozornost, většinou nedokážeme docenit tuto relativně mladou architekturu a u části z nás stále převažuje subjektivní pohled na stavby z dob komunismu," řekla ČTK jedna z autorek výstavy Eva Zuzáková.
    Podle ní je nejvyšší čas začít věnovat této architektuře více pozornosti, protože tyto stavby většinou nejsou památkově chráněny a více než klasické historické budovy jsou ohroženy demolicí a zanedbáváním.
    Výstava bude veřejnosti přístupná zdarma od pátku 6. září do neděle 22. září.
0 komentářů
přidat komentář