Plánované otevření nové expozice v Jeseníku skončilo fiaskem

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
04.09.2013 18:55
Jeseník

Expozice Čarodějnické procesy na Jesenicku v 17. století
Jeseník - Plánované otevření nové unikátní expozice o geologii ve Vlastivědném muzeu Jesenicka skončilo fiaskem. Expozice zhruba za sedm milionů korun měla být otevřena v polovině června, stavební firma ale dosud dílo nepředala. Muzeum kvůli tomu podle jeho ředitelky přišlo o tržby z hlavní sezony, na penále je již firmě vyměřeno 2,7 milionu korun. Podle vedení kraje bude zřizovatel penále vymáhat. Vedení společnosti se brání, že za problémy nemohlo. Expozici hodlají dokončit tento měsíc.
    Expozice s názvem Spirála času Země měla být pro veřejnost otevřena od 19. června. Muzeum její otevření avizovalo velkou propagační kampaní, kterou muselo nakonec zrušit. "Dílo dosud nebylo předáno firmou Horstav, termín měl být 27. května. Od té doby nabíhá penále ve výši 30.000 korun denně, což již činí 2,7 milionu. Přišli jsme o dost peněz na tržbách, jsme poškozeni i na pověsti. Dělali jsme na tom léta s týmem lidí, je to neskutečně demotivující," řekla dnes ČTK ředitelka muzea Veronika Rybová.
    Expozice nemohla být otevřena v termínu kvůli problémům s audiovizuální technikou a grafikou. Situace je nepříjemná i pro Olomoucký kraj, který je zřizovatelem instituce. "Firma se zavázala ve výběrovém řízení, že když nedokončí dílo v termínu, tak naskakuje penále. Předpokládám, že to bude muset zaplatit. Pokud to nezaplatí dobrovolně, tak to určitě budeme vymáhat," řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Radovan Rašťák. "Zdá se, že firma zásadním způsobem podcenila především odbornou stránku vybavenosti expozice. Je to nyní na firmě, jak se k tomu postaví. Trápí nás to stejně jako vedení muzea. Jediná možnost by byla odstoupit od smlouvy. To dílo je však před dokončením, nebylo by to rozumné," dodal Rašťák.
    Podle zástupců společnosti by měla být expozice dokončena tento měsíc. Pochybení ze své strany však odmítají. "Nebyly tam vyjasněny technické parametry zvuku a všechno se to projektovalo a vyvíjelo za provozu. Vypadá to, že už je to odladěné a bude se to už zprovozňovat. Nebyla tam součinnost ze strany objednavatele, zadání bylo nejasné. Věřím, že se to vyjasní," řekl dnes ČTK jednatel společnosti Horstav Michal Horák.
    Nová expozice o geologii vzniká ve zrekonstruovaných prostorách muzea. Návštěvníci se budou moci vydat po spirále zachycující vznik a vývoj země a zároveň geomorfologický vývoj Jesenicka. Součástí expozice mají být filmy, dokumenty BBC, fotografie, sbírkové předměty i modely. Zajímavostí je projekce na model ledovce. Návštěvníky by měl expozicí provázet hlas herce Arnošta Goldflama.
0 komentářů
přidat komentář