Obchodní dům Bílá labuť žádá o povolení na přestavbu na hotel

Vložil
ČTK
17.07.2009 18:15
Praha

Praha - Obchodní dům Bílá labuť na Václavském náměstí žádá o  povolení přestavby na tříhvězdičkový hotel. Žádost uveřejnil na úřední desce stavební úřad Prahy 1. Není to jediný hotel, který se v centru Prahy plánuje. Kousek odtud na Senovážném náměstí by měl v budoucnu vyrůst čtyřhvězdičkový hotel. Přitom podle údajů statistického úřadu se v pražských hotelech v prvním čtvrtletí ubytovalo o 15 procenta méně hostů než loni. Podle některých prognóz bude tento trend pokračovat.
    Hotel Bílá labuť by měl vzniknout v prvním až čtvrtém patře obchodního domu, nabídnout by měl 60 pokojů. To si vyžádá stavební úpravy. Přestavba by měla být hotova do roku 2010. Důvodem přestavby je především to, že většina prodejních ploch v budově je nevyužita.
    Obchodní dům Bílá labuť na Václavském náměstí nyní disponuje zhruba 3000 metry čtverečnými prodejní plochy, přičemž pronajatý je pouze suterén, přízemí a část 1. patra. V suterénu objektu zůstanou i po přestavbě obchody, supermarket Albert a restaurace McDonald's.
    Hotel na Senovážném náměstí 3 dostal od Prahy 1 v červnu stavební povolení, k dosavadním dvěma budovám povolil úřad přistavět další dva objekty. Celkem by v hotelu mělo vzniknout 223 dvoulůžkových pokojů. Budova bude mít tři podzemní a osm nadzemních podlaží. V podzemí budou kromě technického zázemí také garáže, v suterénu pak fitness centrum.
    V hlavním městě bylo v loňském roce 656 ubytovacích zařízení, z toho 33 pětihvězdičkových hotelů, 142 čtyřhvězdičkových a 193 tříhvězdičkových.
    Podle prognózy Mag Consulting hotely v Česku letos přijdou proti loňsku o osm až 11 procent hostů, přičemž pokles počtu zahraničních turistů má činit až 14 procent.
    Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka sice mají nové hotely v Praze své místo, musí ale část jiné ubytovací kapacity vytěsnit. "Z trhu pak odchází především méně kvalitní ubytování," uvedl Beránek.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
k vzteku
Milan
17.07.09 07:11
Neni Labut jako Labut
takyarchitekt
18.07.09 03:42
Hotel
Vích
18.07.09 09:10
zobrazit všechny komentáře

Související články