Drážďany otevřely most, kvůli kterému přišly o zápis v UNESCO

Vložil
ČTK
26.08.2013 18:00
Německo

Drážďany

Drážďany - Saská metropole Drážďany dnes po šesti letech výstavby získala nový most přes Labe. Víkendových oslav před otevřením sporné dopravní tepny, kvůli které UNESCO před čtyřmi lety vyškrtlo drážďanské labské údolí ze Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví, se zúčastnilo asi 190.000 lidí.
    Město dnes otevřelo most pro automobily v 01:00 SELČ, zhruba v půl páté ráno ho přejel také první linkový autobus MHD. První údaje o využívání mostu budou podle portálu Focus.de k dispozici na jaře 2014. Úřady budou mít pro statistiku započítána data od prvního vozu, který most přejede. V jízdních pruzích pro auta i na cyklostezce jsou pro tento účel indukční a tlaková čidla, které provoz zaznamenávají.
    Největší městský stavební projekt podle Focus.de stál 180,5 milionu eur (přes 4,6 miliardy korun). Původně se cena očekávala na 137 milionech eur (zhruba 3,5 miliardy korun), ale změny v plánech, procesy a nepříznivé počasí most prodražily. Rovněž otevření přišlo o dva a půl roku později, než se plánovalo. Zpoždění způsobily spory o most v podobě masových protestů, blokád staveniště či žalob.
    Kvůli drážďanskému mostu v roce 2009 vyškrtlo UNESCO tamní labské údolí z prestižního Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví. Údolí přitom bylo na seznam zapsáno v roce 2004, ale už o dva roky později ho UNESCO kvůli projektu přemostění umístilo mezi ohrožené památky.
    UNESCO opakovaně doporučovalo, aby místo mostu vznikl tunel. Město to ale odmítlo s poukazem na vyšší náklady i ekologické škody, které by si ražba tunelu vyžádala.
    Za celou existenci světového seznamu to bylo teprve podruhé, co z něho byla nějaká památka vyřazena. Poprvé se tak stalo v roce 2007 v případě Ománu, jehož vláda dopustila drastickou redukci rezervace, kde žije ohrožený přímorožec arabský. Ománská rezervace byla zaregistrována jako přírodní památka, zatímco Drážďany UNESCO zařadilo mezi kulturní pamětihodnosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články