Bývalou koksovnu Karolina chce zastavět také ING Real Estate

Vložil
ČTK
15.09.2005 23:40
Ostrava

OSTRAVA - ING Real Estate z holandské finanční skupiny ING Group je další firmou, která chce na území bývalé koksovny Karolina nedaleko centra Ostravy postavit novou část města s kancelářskými budovami, byty, rekreační zónou a obchodně- zábavním centrem. Do zástavby čtyřicetihektarového pozemku by firma investovala 300 milionů až 400 milionů eur (tedy 8,7 miliardy až 11,6 miliardy korun), což by znamenalo jednu z nejvyšších investic do nemovitostí v České republice, řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel společnosti Luděk Schmidt.
O odkoupení území, kde byla provedena dekontaminace téměř za dvě miliardy korun, se zajímá i několik dalších společností. Vlastníkem většiny pozemků je město Ostrava. Svůj projekt na zástavbu Karoliny za přibližně pět miliard korun představila v minulých dnech česká developerská společnost Passerinvest. O výstavbu nákupního centra na Karolině usiluje také německá společnost ECE.
"Na město přicházejí první nabídky investorů nebo developerů. Všechny jsou zajímavé, jejich vzájemné porovnání a vyhodnocení, která z nich by městu připadala jako nejvhodnější, je ale otázkou budoucnosti. Zastupitelé se sice již rozhodli uspořádat investorskou soutěž na oživení Karoliny, ale ta zatím nebyla vypsána," řekl ČTK hlavní architekt města Jaroslav Sedlecký. Podle něj projevilo zájem už asi osm společností, z nichž asi šest si vyzvedlo základní informační balíček.
Podle Schmidta chce ING Real Estate celé území Karoliny oživit během osmi až deseti let, kdy by také měly vzniknout tisíce pracovních příležitostí. Výstavbu by rozložila do tří etap. V první fázi, kterou chce firma zvládnout během tří až pěti let, počítá s vybudováním infrastruktury, stavbou obchodního centra, hypermarketu a několika administrativních budov. Ty chce spolu s několika tisíci rezidenčními byty dokončit ve druhé etapě. V poslední fázi výstavby by pak měla vyrůst oddechová zóna včetně cyklistických tras a pěších komunikací. Počítá se i se zavedením městské hromadné dopravy včetně tramvají.
"Chceme realizovat i několik atrakcí, některý z projektů udělat tak, aby byl architektonicky zajímavý a Ostrava na něj mohla být hrdá mnoho let," řekl Schmidt. Výhodou před konkurencí je podle něj silné finanční zázemí ING Group i vlastní projekt, který řeší koncepční rozvoj celého území.
Elena Mazurová
0 komentářů
přidat komentář

Související články