Umělci a teoretici si kvůli hotelu Praha stěžují na ministerstvo

Vložil
ČTK
29.07.2013 20:50
Praha

Praha - Stížnost proti nečinnosti ministerstva kultury (MK) při posuzování případné památkové ochrany hotelu Praha podá v úterý skupina umělců a teoretiků. Nesouhlasí se záměrem majitele hotelu, který ho chce zbourat a na jeho místě stavět novou budovu. Umožnilo mu to mimo jiné ministerstvo, které řízení o prohlášení hotelu za kulturní památku vůbec nezahájilo. Finanční skupina PPF v červnu oznámila, že na místě hotelu bude veřejnosti nepřístupný park školy Open Gate.

    Od té doby se konalo několik protestních akcí a odborná veřejnost se vyslovila pro zachování hotelu. Stížnost proti údajné nečinnosti úřadu předají ministerstvu zástupci více než 150 jejích signatářů. Podatelé jsou přesvědčeni, že podle zákona o památkové péči byly splněny podmínky k prohlášení domu za kulturní památku, a ministerstvo tedy bylo povinno příslušné řízení zahájit a vyrozumět vlastníka hotelu o povinnosti chránit ho před poškozením.
    Ministerstvo dostalo podnět k prohlášení hotelu za památku letos v únoru. To, že řízení ani nezahájí, oznámilo v červnu. Podle autorů návrhu MK svým prodlením přispělo k tomu, že hotel přišel o svůj mobiliář.
    V době, kdy byl podnět podáván, byla stavba téměř v nedotčeném stavu, autoři návrhu uváděli, že se uvnitř nachází řada uměleckých děl, a hotel tedy reprezentoval unikátní komplexní umělecké dílo. Zároveň sdělili ministerstvu, že se tehdejší majitel chystá hotel vyklidit a zbourat ho. "Smysl zahájení řízení spočívá právě v tom, aby vlastník nemohl s objektem až do rozhodnutí nakládat, zejména provádět nevratné kroky," připomínají odborníci.
    Ještě v nedotčené podobě byl hotel v době, kdy své podklady zpracovával Národní památkový ústav. Komise MK pro kulturní památky na konci května prohlášení rovněž doporučila. Protože však nebylo zahájeno žádné správní řízení, počátkem června bývalý majitel hotel vyklidil. Dělo se tak více než 90 dní po podání podnětu, dle správního řádu se má řízení zahájit do 30 dnů; pokud jsou potřebná vyjádření dalších orgánů, pak do 60 dnů.
    Teprve potom hotel ohledali pracovníci odboru památkové péče magistrátu. Ve svém stanovisku pak konstatovali, že hotel je kvalitní modernistickou stavbou. Rozměry se však prý vymyká dané části Dejvic a nelze ji "jednoznačně a bezvýhradně hodnotit jako architektonicko-urbanistický přínos své doby".
    "Architektura hotelu Praha je naprosto výjimečná. Kopíruje vrstevnice svahu, svým tvarem reaguje na terén. Stavby, které by takto ctily prostor, se u nás kromě srovnatelně odvážného televizního vysílače Ještěd téměř nevyskytují. Především jižní strana hotelu je ve stylu takzvané organické architektury, čímž autoři předčili o desetiletí například světově uznávaného architekta Jana Kaplického," uvádí například Pavel Karous, jeden z navrhovatelů hotelu na kulturní památku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články