Rodinný dům v Litomyšli s fasádními deskami Cembrit ZENIT

Vložil
Tisková zpráva
16.07.2013 11:20
Cembrit a.s.

V Litomyšli, v lokalitě Na Prokopu najdeme novou výstavbu rodinných domů. Mezi nimi stojí také dům navržený ateliérem Prof. akad. arch. Petr Keila, přinášející do území kvalitu, která jistě obstojí vedle časem prověřených architektonických hodnot v historickém centru města.
Spojuje moderní design, užití kvalitních materiálů a citlivý přístup k životnímu prostředí.
Jedná se o dvoupodlažní objekt s pultovou střechou. Objekt není podsklepen, ale je z důvodů lepšího hospodaření s energií částečně přisypán zeminou.
Pozemek, na kterém se stavba nachází, leží na hranici uliční zástavby. Je mírně svažitý k severozápadu. Oplocení tvoří betonové prefabrikáty kombinované s pozinkovanými plotovými díly. Parcela je po obvodě osázena zelení. Na severu protíná parcelu vysokotlaký plynovod, který svým ochranným pásmem určil polohu RD na parcele.

foto: Robert Žákovič

Rozložení místností
V přízemí kolem fasády domu je na jihu a západě dřevěná pobytová paluba. Před jídelnou směrem k severu, kam se opírá ranní slunce, je snídaňová paluba,.
 V  1.NP je umístěna: garáž se třemi stáními a skladem zahradní techniky, vstupní hala se zádveřím, WC hostů, prádelna, dvě technické místnosti se zdrojem tepla a VZT, sauna, vinárna, spižírna, kuchyně, jídelna, pracovna, obývací pokoj a ložnice hostů s koupelnou, šatnou a botníkem. Obývací pokoj od jídelny odděluje nerezové schodiště se skleněnými stupni po kterém se dostaneme do haly ve 2.NP.  Tady jsou umístěny dvě ložnice dětí s koupelnou a šatnou, ložnice rodičů s koupelnou a šatnou a ložnice hosta přístupné z podélné haly /herna dětí a fitness rodičů/. Ve 3.NP je umístěn výstup na zelenou pobytovou střechu, který je propojen z přízemí přes halu ve 2.NP. ocelovým točitým schodištěm s prosklenou spojovací lávkou.

Životní prostředí
Ohleduplnost k našemu životnímu prostředí není jen současným trendem, ale do budoucna se stane nutností. I to zohledňuje návrh domu.
Objekt je vybaven solární elektrárnou s výkonem 5kW pro vlastní spotřebu s panely umístěnými na střeše a tepelným čerpadlem, které zaručuje 95% potřeby tepla. Případné výkyvy vyrovnává plynový kotel. Zateplení objektu odpovídá kategorii velmi úsporná, 23,3 kWh/m2 A.
Vztah k životnímu prostředí se odráží i v použitých materiálech, které jsou převážně přírodního původu.

Hlavní nosné konstrukce objektu jsou navržené jako zděné z cihelných bloků, doplněné železobetonovými monolitickými konstrukcemi  (stěny a sloupy). Železobetonové sloupy nosné konstrukce jsou odlité do papírové bednění, mohly pak být ponechány bez další povrchové úpravy.

Fasádní desky CEMBRIT ZENIT

Konstrukce je zateplena z vnější strany zateplovacím bezkontaktním systémem s  obkladem Cembrit.
Fasáda hlavního objektu je provedena z vláknocementové fasádní desky určené pro větrané fasády - CEMBRIT ZENIT v odstínu Luna. Pás mezi nízkými okny do patrové haly a herny ve 2.NP je proveden z desky CEMBRIT ZENIT v barvě Mercury.
I vláknocementové fasádní desky Cembrit, které dodávají fasádě specifický výraz, jsou vyráběny výhradně z přírodních surovin šetrných k životnímu prostředí. Mezi základní suroviny pro výrobu vláknocementu patří cement, minerální plniva, celulóza, netoxická organická vlákna a samozřejmě malé množství vody. Díky použití čistě přírodních materiálů jsou tyto desky plně recyklovatelné (např. v rozdrceném stavu jako příměs betonu, nebo jako ztracené bednění).

Stropní konstrukce jsou monolitické železobetonové, na bednění stropů byl kladen zvýšený požadavek na pohledovost betonu tak, aby po odstranění bednění mohly výt v pokojích bez podhledů použity bez dalších úprav.

Okenní výplně jsou dřevohliníkové, třívrstvé lepené hranoly z vnější strany kryté hliníkovými profily, zasklené trojskly. Nad okny jsou pak roletové systémy skryté v tloušťce tepelné izolace. Parapetní desky oken a francouzských oken jsou z dubového dřeva.

Zámečnické prvky jsou z broušeného nerezu nebo z válcovaných profilů, žárově zinkovaných.

Vnitřní dveře jsou z běleného dubu řešeny jako dřevěné se skrytými panty a ze skleněných posuvných stěn.

Součástí architektonického řešení byl i kompletní návrh interiéru. Veškerý nábytek mimo křesel a židlí byl navržen na míru a vyroben z běleného dubu. Podlahy v obytných místnostech a halách jsou ze stejného materiálu.

Stavebně konstrukční řešení
F1 FASÁDA - CEMBRIT
  • fasádní desky CEMBRIT TRUE 8mm
  • vzduchová mezera 92mm
  • pojistná hydroizolace
  • tepelná izolace ORSIL FASSIL * 200 mm
  • nosné „zdivo“
  • ŽB stěny, (nebo zdivo POROTHERM, nebo ocelové konstrukce s deskami Aquapanel). 
  • Povrchová úprava
Architektonická a stavební část: Prof.akad. Petr Keil, Mgr.A. Adam Keil, Ing.Arch. Lucie Freyová, MgA. Pavel Hrubý, Ing. Michal Kasík, Ph.D.
Architektonický ateliér KMS architects působí v oboru již od roku 1990. Na svém kontě má řadu působivých referencí jako bytový komplex Byty Budějovická, hasičskou stanici Praha 5 Smíchov nebo Rodinný dům Na Řetízku v Litomyšli.

Cembrit Zenit
jsou do hmoty probarvené desky se zcela jednotným barevným povrchem. Jedinečná kombinace probarvené desky a 100% neprůhledného akrylového nátěru, zajišťuje probarvené desce hladký a homogenní povrch. Desky jsou k dostání v 16 základních odstínech, mezi kterými je v nabídce nejčernější z černých desek z řady  a to odstín Erebus. Desky vynikají svojí vysokou pevností a nenáročnou údržbou.

Fasádní desky jsou primárně určeny pro obklady provětrávaných zateplených či nezateplených fasád a stěn jak v exteriéru, tak v interiéru. Jejich hlavní výhodou je jejich architektonická rozmanitost, přírodní vzhled, dlouhá životnost a funkčnost, rychlá a jednoduchá celoroční montáž, snadná údržba, tepelně i zvukově dobré izolační vlastnosti, nehořlavost a zdravotní nezávadnost.

Fasádní desky Cembrit Zenit jsou velice odolné vůči povětrnostním vlivům a tudíž odolné vůči plísním, řasám, vodním skvrnám a běžným nečistotám. Další výhodou do hmoty probarvených desek ve spojení s kompaktním nátěrem, je jejich schopnost minimalizovat viditelné škrábance na povrchu desek.

Desky Cembrit Zenit jsou vhodné pro širokou oblast použití od velkých komerčních objektů až po fasády, štíty i podbití rodinných domů.

0 komentářů
přidat komentář

Související články