Akademický senát VŠUP navrhl odvolání rektora Jirků

Vložil
ČTK
16.05.2006 11:10
Brno

Praha - Akademický senát Vysoké školy umělecko-průmyslové (VŠUP) v Praze dnes navrhl odvolání rektora Borise Jirků. ČTK to řekl jeho předseda Jindřich Smetana. Jirků údajně činil problematické kroky, které školu poškozují. Vyjádření Jirků, kterého prezident Václav Klaus jmenoval do funkce letos v lednu, se ČTK nepodařilo získat.

Akademický senát podle Smetany vyčítal Jirků to, že s ním nekomunikoval a nedbal upozornění na porušování vysokoškolských právních norem. Uvedl dále, že rektor nechal provést audit bezpečnosti počítačové sítě a ohrozil tím veškerá uložená data.
Senát si nechal vypracovat znalecký posudek, podle kterého to nebyla prověrka, ale karikatura, řekl jeho předseda. Firma, která audit prováděla, si podle něho pletla kontrolu s nabídkou na vybavení školy svým zařízením. "Tragédie je, že vydali této firmě všechna přístupová hesla ke všem školním serverům," řekl Smetana.
Dnešní návrh bude doručen prostřednictvím ministerstva školství prezidentovi, který rektory jmenuje a odvolává.
Jirků zvolil akademický senát do čela VŠUP loni v říjnu. Ve druhém kole volby tehdy zvítězil nad výtvarníkem Marianem Karlem a kurátorem Richardem Drurym. Jirků nahradil architekta Jiřího Pelcla, který školu vedl po jedno volební období.
Jirků byl dvakrát předsedou akademického senátu VŠUP, od roku 2002 do loňska byl členem senátu. Na VŠUP působil od roku 1990 jak asistent výuky figurální kresby, v roce 1992 byl jmenován docentem pro obor kresba a malba, v roce 2002 pro obor ilustrace a grafika. Ve své koncepci sliboval zprůhlednění financování školy a zlepšení komunikace mezi učiteli, vedením a studenty.
0 komentářů
přidat komentář