Opatovice chtějí zahájit stavbu Moravského kartografického centra

Vložil
ČTK
15.09.2005 23:15
Ostrava

VELKÉ OPATOVICE (Blanensko) - Radnice ve Velkých Opatovicích na Blanensku chce letos začít s výstavbou Moravského kartografického centra. Příchozí v něm naleznou četné mapy, odbornou literaturu a studovny, ale i historickou raritu - plastickou mapu Moravy a Slezska rozkládající se na 150 metrech čtverečních. Otevření centra se plánuje na rok 2007.
"Rozsáhlý projekt přijde na 20 milionů korun. Již jsme vypsali výběrové řízení na dodavatele stavby," řekl dnes ČTK starosta Jiří Bělehrádek. Vedení radnice podle něj doufá, že centrum do města přiláká nejen turisty, ale i školáky, a především odborníky na geografii a kartografii.
Středisko vznikne v budově, která se v roce 1992 začala stavět jako kulturní centrum, ale nikdy nebyla dokončena. Plastická mapa bude v hlavním sálu.
Mapa patří Moravskému zemskému archivu. Zatím je v depozitáři zámku v Kunštátu na Blanensku. Díly po spojení čepy vytvářejí mapu dlouhou 18 a širokou 12 metrů. Její vznik je zahalen rouškou tajemství. Historici zjistili, že kartografická rarita byla asi vytvořena podle starých vojenských rakousko-uherských map.
Prohlídkou mapy každý zjistí, jak vypadala Morava a Slezsko před více než 100 lety. Scházejí na ní všechna nynější vodní díla a některá současná velká města jsou na ní jen jako malé vesnice. Muzejníci upozorňují, že mapa není pouhou kuriozitou, ale i ideální učební pomůckou pro studenty nejrůznějšího věku.
Desetiletí byla obří mapa zapomenuta. Teprve před pěti lety ji nadšenci vystavili v Kunštátu. Tehdy představili jen části znázorňující Blanensko. Muzejníci pak sehnali zbylé části a na tři týdny je dali dohromady v Boskovicích. Mapa byla tehdy poprvé po letech k vidění v celku. Prohlédlo si ji 5000 lidí.
Vladimír Klepáč

ČTK ani starosta se nezmínili o autorovi tohoto ojedinělého kulturního sálu. Tím je architekt Zdeněk Fránek z Brna. S projektem je možné se podrobně seznámit v poslední Stavbě.
0 komentářů
přidat komentář