Historický sloup na Hradčanském náměstí rozzáří plyn

Zdroj
Libuše Hanzalová
Vložil
ČTK
15.05.2006 16:05
Praha

Praha - Historický osmiramenný sloup osvětlení, který stojí na Hradčanském náměstí v Praze, se v úterý večer po 21 letech opět rozzáří plynovým světlem. Jeho lucerny byly jako úplně poslední v hlavním městě v roce 1985 převedeny ze svítiplynu na elektřinu. Stožár je nyní opraven a napojen na zemní plyn. Návštěvníci Pražského hradu budou moci obdivovat další zachráněnou památku a mihotavé plynové světlo, které kdysi neodmyslitelně patřilo ke koloritu staré Prahy.

Litinový sloup s lampami vznikl podle návrhu sochaře Eduarda Veselého a architekta Aleše Linsbauera. Na žulovém podstavci stojí čtyři ženy v antickém rouchu a nad nimi je osm novobarokních ramen s velkými svítilnami. Nejvýše se tyčí středový novorenesanční sloup s postavou, která má znázorňovat Prahu.
Sloup zkorodoval a bylo třeba ho opravit. Restaurátorské práce na památce z roku 1865 hradila společnost RWE Transgas, která na ně dala milion korun. Nikdy předtím stožár restaurován nebyl.
Plynové lampy začaly osvětlovat ulice a veřejná prostranství velkých evropských měst začátkem 19. století. V Praze se poprvé objevily v roce 1847. Koncem 19. století začala plynové osvětlení vytlačovat elektrická energie.
Tisíce plynových lamp svítily v pražských ulicích ještě ve 40. letech. Ve velkém byly likvidovány a nahrazovány elektrickými ve druhé polovině 20. století. Jako poslední přišla na řadu Malá Strana. Pamětníci vzpomínají, jak ještě ve druhé polovině 70. let procházela dvakrát denně malostranskými uličkami stará lampářka se psem a dlouhou tyčí rozžínala či zhášela plynové lucerny.
Plyn se do pražských ulic vrátil po 17 letech na podzim 2002. Tehdy nechal magistrát přestavět na zemní plyn prvních devět lamp v Michalské ulici na Starém Městě. Kdysi běžných plynových lamp má v historickém centru Prahy postupně přibývat. Nyní jich je už 128 a osvětlují kromě Michalské i Celetnou, Vejvodovu a Melantrichovu ulici a Uhelný trh. Do budoucna mají být na celé Královské cestě, tedy od Prašné brány až na Hradčanské náměstí, včetně Karlova mostu.
K veřejnému osvětlení sloužily různé typy svítidel, od lamp na konzolách či sloupech až po několikaramenné stožáry. Historicky nejcennější jsou osmiramenné sloupy. Na různých místech metropole jich bylo kdysi 16. Zachovaly se jen dva, a to na Hradčanském náměstí a v Loretánské ulici. Z desítek dalších víceramenných sloupů zůstal jediný, čtyřramenný na Dražického náměstí nedaleko Karlova mostu. Městská galerie má zájem obnovit všechny víceramenné sloupy a rovněž je napojit na plyn.
Nové plynové lampy jsou replikami historických pražských luceren. Na některých místech však ještě existují originály. Do lamp je instalována moderní technologie plynového osvětlení. Ovládány jsou dálkově z dispečinku provozovatele veřejného osvětlení. Protože jsou opatřeny vahadly s oky, lze je ovládat i ručně tyčí jako v minulosti.
Praha není jediným českým městem, v němž jsou romantické plynové lampy. Jsou třeba v Ostravě, v Hradci Králové a v Plzni. V Evropě je plynové osvětlení v mnoha zemích, a to především před významnými budovami či v historických částech měst.
0 komentářů
přidat komentář

Související články