Česká Lípa zkrásněla díky obnovené klášterní zahradě

Zdroj
Miloslav Lubas
Vložil
ČTK
14.05.2006 00:05
Česká Lípa

Česká Lípa - Obnovená zahrada v augustiánském klášteře se po 18 let dlouhé rekonstrukci stala jedním z nejkrásnějších míst ve čtyřicetitisícové České Lípě. Zahrada ve stylu francouzské renesance přilákala po svém dnešním slavnostním otevření stovky návštěvníků. Kromě trávníků, keřů, chodníků a pískovcových soch se v ní nachází přírodní divadelní amfiteátr. V posledních dvou letech stála obnova více než čtyři miliony korun, řekla ČTK mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.

Zahrada patří k Vlastivědnému muzeu a galerii a poslouží pro kulturní akce. Liberecký kraj na její rekonstrukci věnoval od roku 2004 bezmála tři miliony korun. "Město přidalo milion korun a muzeum 100.000 korun. Přispěli také sponzoři," uvedla Amrichová. Zahradníci vysadili do zahrady okrasné květiny, 650 habrů a 1300 keřů živého plotu, ale také levandule a další vonné byliny. Kdysi je v klášteře pěstovali mniši.
Obnova zahrady začala již v roce 1988. Její první část se podařilo rekonstruovat v roce 1991. Záchrana zanedbané zahrady se protáhla se i  kvůli navrácení kláštera augustiniánskému řádu. Stát od něj později památku koupil zpět. Druhá etapa obnovy zahrady začala v červnu 2004. Kromě jiného se opravila hlavní opěrná zeď. Řemeslníci se snažili, aby v ní zůstalo co nejvíce původních historických prvků. "Při rekonstrukci jsme ušetřili peníze a mohli jsme udělat více práce, než jsme předpokládali," upozornil ředitel muzea Zdeněk Vitáček.
Zahrada augustiánského kláštera před obnovou několik desetiletí chátrala a hrozil jí zánik. Kus zahrady padl za oběť výstavbě nedalekého kulturního domu Crystal. V plánech na rekonstrukci zahrady figurovaly i  kaskádovité vodní plochy mezi Crystalem a klášterem. Do konečného projektu se ale nedostaly, poněvadž jejich vybudování i údržba by stály příliš mnoho peněz.
0 komentářů
přidat komentář