Výstava AIR HOUSE – POZOR STAVBA!

Zdroj
ČVUT Solar Decathlon
Vložil
Tisková zpráva
17.06.2013 09:45
Ve středu 5. června 2013 byla v Národní technické knihovně v Praze zahájena výstava AIR HOUSE – POZOR STAVBA! Pořádají ji tým ČVUT, který se s experimentálním solárním domem AIR House účastní mezinárodní studentské soutěže Solar Decathlon.
Vernisáž výstavy AIR HOUSE – POZOR STAVBA!, 2013-06-05, Národní technická knihovna v Praze 6, Dejvicích, Fotograf: Ing.arch. Martin Čeněk
Cílem soutěže Solar Decathlon je podpora rozvoje udržitelné architektury a přiblížení tohoto konceptu široké veřejnosti.
Ambice autorů expozice jsou podobné. Výstava tak nejen představuje projekt energeticky soběstačného domu, ale ilustruje i trvale udržitelný přístup k výběru stavebních materiálů a technologií, které ovlivňují kvalitu života obyvatel.

Výstavu zahájil děkan Fakulty architektury prof. Zdeněk Zavřel. „Je úžasné vidět, jak studenti projektem žijí. Je to velká odvaha, mimo jiné i proto, že udržitelný rozvoj ve stavění je na jedné straně oficiální linka, ale není kupodivu nesená veřejným míněním. Na Fakultě architektury se snažíme proti tomuto skepticismu bojovat. Chceme, aby si studenti uvědomili, že se nejedná o módu, ale o dlouhodobý trend. Proto si vážím odvahy týmu, který se přihlásil do soutěže Solar Decathlon a jde proti tomuto nepříjemnému větru. A velmi si vážím všech, kteří se rozhodli projekt podpořit“, poděkoval prof. Zavřel sponzorům.

Výstava prezentuje soutěžní stavbu, na které již téměř dva roky pracují studenti týmu ČVUT vedeného studenty Fakulty architektury ve spolupráci s Fakultou stavební, Fakultou strojní, Fakultou elektrotechnickou a Fakultou dopravní. V současnosti se projekt dostává do své konečné fáze a studenti začínají soutěžní dům vlastními silami stavět.

V parteru Národní technické knihovny se AIR House představuje prostřednictvím jednotlivých architektonických prvků, materiálů a technologií. Většinu z nich po skončení stavby zakryje fasáda nebo podhled, přesto by bez nich dům nefungoval. Výstavní exponáty jsou rozděleny do čtyř celků analogických se systémy lidského těla. Jsou zde k vidění prvky kosterního systému (nosná konstrukce), kůže (fasáda), tkáně (interiér) a cévní a nervový systém (vzduchotechnika a instalace tzb). Vystavené exponáty jsou doplněny o detaily, technická data a vysvětlující texty.

„Téměř dva roky jsme navrhovali, teď konečně začala stavba, tým je nadšený a dobíjí energii“ komentoval aktuální stav koordinátor projektu Ing. arch. Dalibor Hlaváček, Ph.D. „Staví se na třech místech. Hlavní část v Mníšku pod Brdy u Dřevostavby Biskup, kteří nám velmi fandí. Studenti mají k ruce tesaře, který jim poskytuje odbornou podporu. Další část domu se skládá v Rýmařově u firmy Vesper Frames, která pro AIR House vyrábí sendviče stropu, podlah a stěn. Se složitými konstrukcemi dřevěného stínění pomohli v rámci odborné praxe studenti VOŠ a SPŠ Volyně.“ Výstava v Národní technické knihovně doplní stavbu AIR House, která začne v druhé půlce června v prostoru před Fakultou architektury v Dejvicích.

Výstava je především poděkováním partnerům, kteří studentský projekt podporují a bez kterých by se AIR House nemohl stát skutečností. „Potkali jsme skvělé lidi, kteří nám pomáhají s financováním, ale v první řadě dávají do projektu spoustu vlastní energie“, ocenil během vernisáže partnery týmu ČVUT Dalibor Hlaváček. Výstava potrvá do 11. července 2013. Hotový dům se na konci července představí v kampusu ČVUT veřejnosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články