Již tento čtvrtek! Architektura s rudou hvězdou - bez stigmat a předsudků

Vložil
Tisková zpráva
11.06.2013 22:00
Pro jedny nevzhledné hranaté budovy a anonymní panelová sídliště, pro druhé díla jako Ještěd, obchodní dům Máj v Praze či karlovarský hotel Thermal od renomovaných architektů, i to mohou být dva rozdílné pohledy na architekturu, kterou zde zanechala doba komunismu. Již tento čtvrtek 13. června se tématem československé socialistické architektury bude zabývat konference Křižovatky architektury. Letošní ročník nese podtitul „Architektura s rudou hvězdou - bez stigmat a předsudků“ a má za cíl otevřít veřejnou diskuzi nad kontroverzními dopady výstavby v letech 1948-1989. Na jedné akci se tak setkají památkáři, architekti a zástupci měst, aby představili odborné veřejnosti všechny úhly pohledu na dědictví z této doby. V panelové diskuzi zazní i problematika ochrany autorských práv v architektuře. Konference proběhne v tematických prostorách bývalého Federálního shromáždění v Praze, dnes Nové budovy Národního muzea. Akci podpořilo Ministerstvo kultury ČR.


Letošní odborná konference Křižovatky architektury zvolila mimořádně atraktivní téma, které dlouhodobě rozděluje společnost: klady a zápory architektury z období socialistického realismu. „Téměř 40 let tu vznikaly stavby, které se nesmazatelně zapsaly do našeho okolí. Odborníci se přou, zda jde o historické dědictví, které je třeba zachovat nebo mají budovy zmizet a uvolnit místo stavbám dle aktuálních trendů. Konference tvoří platformu dávající prostor všem stranám ideového sporu. Poukážeme zde jak na problémy související s architekturou minulého režimu, možnosti ochrany autorských práv, tak i na unikátní řešení a stavby, které v této době vznikaly,“ vysvětluje téma konference Daniel Bartoš, ředitel veletržní správy pořadatelské společnosti ABF.

Program akce je rozdělen do dvou bloků, první část je věnována architektonickému dědictví éry socialismu. Mezi přednášejícími vystoupí s příspěvkem „Ochrana a obnova památek architektury pozdního modernismu“ Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu. „To, že nějaká budova vznikla v totalitních podmínkách, určitě neznamená, že je automaticky špatná. I v letech 1948-1989 vznikala zajímavá architektonická díla. Jistě také proto, že jejich autoři režimem nastavená pravidla často nerespektovali,“ řekla Goryczková v rozhovoru pro časopis Stavební fórum.

Ve druhé části programu se konference zaměří na možnosti rekonstrukce, konverze a představení konkrétních případových studií. Na zástupce samosprávy tlačí developeři se snahou nahradit moderní stavby minulého režimu obchodními centry dle současných trendů. Odborná i laická veřejnost je však často proti. „V roce 2011 na moji adresu začaly chodit dopisy od odborné veřejnosti, která se na mne začala obracet se svým nesouhlasným stanoviskem k tomu, aby bylo Banco (dříve obchodní dům Uran) zdemolováno a místo něj vyrostla v České Lípě nová obchodní galerie. Požadovali ode mne, jako od starostky, abych tomu zabránila, protože jde o významné dílo, významného architekta. Háček byl v tom, že město obchodní dům nikdy nevlastnilo a nevlastní. Nenachází se navíc v památkové zóně města a bohužel není ani památkově chráněným objektem. Takže z pohledu platných zákonů samospráva nemůže záměru vlastníka bránit. Myslím si, že podobný problém s objekty patřící do kategorie moderní architektury, které by si podle odborníků zasloužily ochranu, se však netýká pouze České Lípy, ale i dalších měst a obcí,“ popisuje problém, který rozebere ve svém příspěvku na konferenci Hana Moudrá, starostka města Česká Lípa.

Ikonou české socialistické architektury, konkrétně období tzv. sorely, je pražský hotel International, jenž po roce 1989 dostal nová jména: nejdříve Holiday Inn, později Crown Plaza. První rekonstrukci této stavby, která vznikla za přímé asistence neblaze proslulého ministra obrany Čepičky v 50. letech, provedl pražský ateliér MS architekti. „Přístup k budovám tohoto typu určitě nemůže být jednoznačný. Na první pohled je International jen otrockou kopií stalinských mrakodrapových monster, které známe nejen z Moskvy, ale třeba i z Varšavy. Při rekonstrukci, která pochopitelně předpokládá podrobný stavebně-historický průzkum, jsme ovšem zjistili, že ta budova je doslova napěchovaná špičkovým uměleckým řemeslem. Možná by stálo za to, věnovat pozornost a ochranu právě těmto detailům,“ říká architekt Michal Šourek, ředitel společnosti MS architekti.

O mnohdy kontroverzně vnímaném projektu Quadrio, jež má přiléhat k budově někdejšího obchodního domu Máj v Praze, bude hovořit Vincent Marani z ateliéru Cigler Marani Architects, který stojí za návrhem této stavby. O výstavbě z éry socialismu Marani říká: „Architektura je nadčasová, má historické přesahy, stylové kontexty jsou širší, obvykle mají mezinárodní, dnes bychom řekli globální charakter“.

V panelové diskuzi se budou moci přítomní vyjádřit také k otázce budoucnosti sídliště Lesná v Brně ze 60. let, které je mezinárodně uznávanou ukázkou zdařilého unikátního sídelního celku. Mezi další objekty „socialistického realismu“ představené na konferenci patří např. obchodní dům Máj v Praze či sama budova bývalého Federálního shromáždění, jehož veřejné i neveřejné prostory budou účastníkům konference zpřístupněny v rámci komentované prohlídky.

Konference Křižovatky architektury je určena pro zástupce samosprávy, státní správy, architekty, projektanty, urbanisty, ale také památkáře a současné developery. Je součástí odborného doprovodného programu zářijového stavebního veletrhu FOR ARCH, který se letos ponese v duchu rekonstrukcí a revitalizací.

Generálním partnerem akce je společnost BETON BROŽ. „Jsme dodavatelé komplexních urbanistických řešení venkovního přístupového prostoru prostřednictvím našich jedinečných betonových prvků. Podobně komplexně řeší ožehavá témata architektury a urbanismu i konference Křižovatky architektury. Společně se tak podílíme na tom, jak bude vypadat prostředí kolem nás,“ říká o partnerství Libor Brož, ředitel a majitel společnosti BETON BROŽ.

Program a anotace přednášek najdete zde: www.krizovatkyarchitektury.cz


0 komentářů
přidat komentář

Související články