Národní galerie vyhlásila soutěž na bienále architektury

Vložil
ČTK
11.06.2013 19:15
Praha

Tématem bienále je hledání základů architektury.
Praha - Národní galerie (NG) v Praze vyhlásila soutěž na návrh expozice v československém pavilonu pro bienále architektury, které se bude v Benátkách konat 7. června až 23. listopadu 2014. Téma expozice v národním pavilonu by mělo korespondovat s koncepcí kurátora Rema Koolhaase, který si jako leitmotiv přehlídky zvolil hledání základů architektury, řekl dnes novinářům Jakub Potůček, kurátor sbírky architektury v NG.
    Připomněl, že cílem expozice není jen představit nejkvalitnější českou současnou architekturu v mezinárodním kontextu, ale také dešifrovat proces, který z architektury během posledního století vymazal ve prospěch univerzálního moderního jazyka národní specifika a charakteristické rysy.
    Podmínky pro podání návrhu a přípravy expozice jsou na stránkách Národní galerie. Na realizaci vybraného projektu je k dispozici 1,5 milionu korun; pokud účastník předloží návrh expozice s rozpočtem vyšším, musí předložit doklady o jeho zajištění. Uzávěrka přihlášek je 12. srpna.
    Předložené návrhy bude hodnotit komise, v níž zasednou například Dan Merta z Galerie Jaroslava Fragnera, architekti Osamu Okamura a Alena Šrámková či Radomíra Sedláková, kurátorka sbírky architektury NG.
    Československý výstavní pavilon stojí v Benátkách v areálu Giardini di Castello od roku 1924. V rozlehlém parku je mezi vzrostlými stromy postaveno 30 národních pavilonů. Nejstarší z nich byly postaveny před sto lety a další postupně přibývaly, takže samy stavby jsou přehlídkou architektury 20. století. Po rozdělení Československa spravují pavilon obě nástupnické země, které se také střídají v organizaci výstavy.
    Vždy v lichém roce se v Benátkách koná bienále současného umění, v sudém roce bienále architektury. Letos program pro bienále současného umění, které začalo 1. června, zajišťuje slovenská strana. V konkurenci dvou desítek návrhů vybrala porota projekt českého kurátora a umělců z obou zemí. Pod názvem Stále to isté miesto projekt připravil Marek Pokorný s umělci Petrou Feriancovou a Zbyňkem Baladránem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články