Pražský územní plán je příliš složitý, vyplynulo z diskuse

Vložil
ČTK
11.05.2006 17:00
Praha

Praha - Územní plán města Prahy je příliš složitý a je nutné jej zjednodušit. Vyplynulo to z dnešní diskuse městských politiků, úředníků a zástupců developerských a stavebních firem. Primátorův náměstek Jan Bürgermeister (ODS) připomněl, že se změna plánu v tomto směru chystá. Zastupitelé by mohli návrh na jeho zjednodušení schválit ještě letos.

Územní plán určuje, jak mohou být využity jednotlivé plochy. Podle Jiřího Plose z České komory architektů stanoví pravidla hry, což má smysl. Pražský územní plán ale podle něho nevyhovuje. "Je často zpracován v podrobnosti regulačního plánu," řekl Plos. Podle Jakuba Sklenky z developerské společnosti Codeco je plán striktní a nepružný.
Bürgermiester se vyjádřil ještě ostřeji. Podle něho se současný územní plán, který magistrát zpracoval ve druhé polovině 90. let, nepovedl a je příšerný. "Sklouzl do polohy mezi regulačním plánem a územně plánovací dokumentací. Stav nemůže nikoho uspokojovat," řekl.
Za rok je podle něho kolem 400 žádostí o změnu územního plánu. Je prý složité rozlišit, které jsou podstatné, a které ne. Nyní chystaná změna dokumentu by podle náměstka měla sjednotit některé druhy využití území, jejich počet by měl klesnout o třetinu. Podle informací diskutujících to bude ze 77 na 51 druhů.
Plos si ale myslí, že by byla nutná ještě radikálnější změna. "Musí to být nesrovnatelně jednodušší," uvedl.
Účastníci diskuse poukazovali také na to, že projednávání žádostí o změnu územního plánu trvá poměrně dlouho. Doba se prý pohybuje od 1,5 roku do dvou let.
Představitelé města před investory zopakovali, kde v Praze jsou nyní velká rozvojová území. Jmenovali drážní pozemky na Žižkově, Smíchově a v Bubnech, Masarykovo nádraží a dále parcely po někdejších průmyslových areálech ve Vysočanech, Štěrboholy, Trojmezí, Horní Počernice, Bohdalec a oblast mezi Letňany, Kbely a Štěrboholy.
0 komentářů
přidat komentář