V Karlových Varech začala výstava o architektuře lázeňského města

Vložil
ČTK
04.05.2013 20:10
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Vývoj architektury Karlových Varů od nejstarších dob až po současnost mapuje dnes zahájená výstava v Císařských lázních. Na vernisáži byla pokřtěna také kniha jednoho z autorů výstavy Lubomíra Zemana Průvodce architekturou Karlových Varů. Informační panely doplňují i ukázky architektonických detailů ze soukromé sbírky historika Vladimíra Dleska.
    Na zhruba třicítce panelů je zachycena historie architektury města od 14. století, kdy Karlovy Vary vznikly, až po současnost. Podle primátora Karlových Varů Petra Kulhánka (KOA) měly na současnou podobu města největší vliv období přelomu 19. a 20. století, doba socialismu a pak období opětovného rozkvětu lázní po roce 1989.
    Pro Karlovy Vary a jejich unikátní vzhled je ale nejtypičtější právě zlatá éra lázní na přelomu 19. a 20. století. Podle Lubomíra Zemana v té době vznikaly stavby hlavně v historizujícím stylu. "Později byly tyto stavem neprávem zatracovány, ale pro toto období je právě typická teatrálnost, podobná, jako je vidět právě v Císařských lázních," uvedl Zeman.
    Zatímco na výstavu se vešly informace jen o nejvýznamnějších budovách a osobnostech architektury města, Zemanova kniha obsahuje popis zhruba 300 budov.
    Výstava má kromě samotné informační hodnoty význam i v tom, že návštěvníkům opět zpřístupní právě Císařské lázně, ohroženou památku, zařazenou mezi národní kulturní památky. Budovy nyní patří Karlovarskému kraji. Její rekonstrukce za téměř miliardu korun je závislá na získání dotací z ministerstva kultury a Regionálního operačního programu. Na definitivní stanovisko ministerstva kraj zatím čeká, nejistý je i osud celého Regionálního operačního programu Severozápad.
0 komentářů
přidat komentář