Národní památkový ústav otevřel v Telči první edukační centrum

Vložil
ČTK
03.05.2013 22:50
Telč (Jihlavsko) - Repliky historických kostýmů, rytířských brnění, zvukových strojů z barokního divadla a další neobvyklé vzdělávací pomůcky oživí programy edukačního centra, které dnes otevřeli v Lannerově domě, sídle telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). Centrum v Telči vzniklo jako první v Česku, další budou v dohledné době otevřena v Bečově nad Teplou, ve Veltrusech, Českých Budějovicích, Kroměříži, Hradci nad Moravicí a Ostravě. Novinářům to dnes řekla ředitelka památkářského pracoviště Martina Veselá.
    Děti si mohou například obléci drátěnou košili a na vlastní kůži si tak vyzkoušet, že jenom chodit v 15 kilogramů vážící košili nebyla žádná legrace. Poznají, že v plechové středověké helmě byla viditelnost jen minimální. "Chceme, aby děti dostávaly informace zážitkem a mohly si všechno vyzkoušet a osahat. Cílem je přiblížit dětem historii jinak, než jak ji znají z dějepisu," řekla Veselá.
    Edukační centrum se zaměří na několik cílových skupin. Učitelům humanitních předmětů nabídne odborné semináře. Pro odbornou veřejnost plánuje kromě seminářů také přednášky o odborně řemeslné obnově objektů a předmětů a o restaurování. Školení by mělo být také pro pracovníky NPÚ v jednotlivých odborných profesích.
    Centrum bude připravovat programy pro školy, které se mají konat nejen v Lannerově domě, ale i v památkových objektech v Kraji Vysočina.
    Edukační centrum se dnes v Telči otevřelo jako součást celostátního projektu financovaného ministerstvem kultury. Cílem projektu je vytvoření vzdělávacích programů pro školní skupiny, rodiny s dětmi, laickou a odbornou veřejnost.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
edukační centrum
takyarchitekt
05.05.13 06:21
Je lepsi nemyslet
Jan Sommer
05.05.13 08:30
Je lepsi nemyslet
takyarchitekt
05.05.13 11:13
zobrazit všechny komentáře

Související články