Papírna ve Velkých Losinách je na zlaté minci

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
10.05.2006 14:05
Praha

Velké Losiny (Šumpersko) - Zlatou minci s motivem národní kulturní památky papírna Velké Losiny představila dnes v jejích prostorách Česká národní banka. Mince je součástí nového cyklu Kulturní památky technického dědictví, který do září 2010 představí na mincích deset památek technického dědictví v českých i moravských regionech. Mince má nominální hodnotu 2500 korun, sběratelé si ji ale budou moci pořídit zhruba za dvojnásobek. Centrální banka jich celkem vydala 5000 kusů v běžné i špičkové kvalitě.

"Myslím si, že širší veřejnost věnuje méně pozornosti technickým památkám. Ale určitě i ony dokumentují vývoj v českých zemích a naši historii. Památky jsme vybrali na základě spolupráce s odborníky a experty," řekl dnes ČTK guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Letos vydá centrální banka ještě minci věnovanou pražskému Klementinu. V dalších letech na řadu přijde mimo jiné vodní mlýn ve Slupi, řetězový most ve Stádlci, pivovar v Plzni či důl Michal v Ostravě.
Mince věnované papírně ve Velkých Losinách má na lícní straně kompozici heraldických zvířat - uprostřed je český lev v dobovém vyobrazení, vpravo moravská a vlevo slezská orlice v současné podobě. Na rubové straně je dobová rytina výjevu z renesanční ruční papírny. Mince váží 7,78 gramu a má průměr 22 milimetrů. Jejím autorem je Luboš Charvát.
"Člověk musí na minci využít nějaký atribut, který vystihuje onu památku. Studoval jsem v knihách historii Velkých Losin, hledal jsem kompozici. Zvolil jsem motiv výroby ručního papíru, jak se dělal dřív," řekl dnes ČTK autor mince.
Nový cyklus mincí přivítala i Eva Dvořáková z Národního památkového ústavu. "Ze strany ČNB je to velký počin už proto, že technické památky stojí v povědomí lidí trochu stranou. Cyklus je velkou propagací technického dědictví. My například děláme různé propagační materiály, ale mince je mince," řekla dnes při vernisáži Dvořáková.
Mince věnované papírně si váží i její ředitelka Blanka Dittrichová. "Je to pro nás velká čest, ale myslím, že papírna si to zaslouží. Stále se mění k lepšímu a my v tom budeme pokračovat," řekla. Připomněla, že papírna usiluje o zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Zda uspěje, by mělo být známo v příštím roce.
Papírna ve Velkých Losinách je nejstarší dosud pracující ruční papírnou ve střední Evropě. Je pozoruhodná i jako architektonický barokně-klasicistní celek z 18. a 19. století, kdy zažívala největší prosperitu. Dal ji vybudovat na konci 16. století Jan mladší ze Žerotína. Její ojedinělost spočívá v tom, že se tam ruční papír vyrábí nepřetržitě 400 let.
ČNB v minulosti vydávala zlaté mince v rámci cyklu Deset století architektury. Veřejnosti připomenul významné české památky různých stavebních slohů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články