Architekti v Kladně budou vymýšlet návrhy, jak vylepšit město

Vložil
ČTK
24.04.2013 17:45
Kladno

Kladno - V Kladně startuje projekt Městské zásahy, při kterém architekti zadarmo vymyslí návrhy, jak ve městě zlepšit zanedbané veřejné prostory. Návrhy míst, která by se měla zlepšit, jim nyní mohou posílat i obyvatelé. Architekti pak připraví projekty, uspořádají výstavu a vydají katalog se zásobníkem návrhů, podle nichž bude možné prostory zlepšit. Novinářům to dnes řekl architekt a zástupce občanského sdružení KLADN-ON/OFF Ondřeji Rys.
    Projekt městských zásahů vznikl před pěti lety v Bratislavě. V České republice se podobná akce zatím uskutečnila v Brně, Praze a Jablonci nad Nisou.
    Návrhy se mohou týkat třeba křižovatek, parkovišť, parků, památek, nebezpečných lokalit nebo průmyslových objektů. Lidé mohou tipy architektům dávat do 10. června, buď umístěním špendlíku na mapu ve středočeské vědecké knihovně, nebo si mohou vyzvednout samolepku, kterou pak umístí přímo na zanedbané místo a informují o tom organizátory.
    Podle Ryse se pak uskuteční beseda a vyberou se místa, na jejichž zlepšení začnou architekti přes léto pracovat. Výstava připravených projektů a vydání katalogu, který může třeba město využít k tomu, aby veřejné prostory upravilo, se plánuje na říjen.
    "Cílem projektu je podnítit architekty, aby přicházeli s nápady, které se dají udělat jednoduše a s minimálními prostředky," uvedl Rys. Při první podobné tuzemské akci v Praze podle něj architekti vymysleli kolem 80 návrhů, podle nichž se později udělala třeba pikniková louka u Národního divadla, nebo se připravuje mimoúrovňová křižovatka na Malovance, kde bude výjezd ze Strahovského tunelu a vjezd do nového tunelu Blanka. Při městských zásazích v Brně se shromáždilo přes 100 návrhů.
    Rys by v Kladně třeba chtěl propojit konec pěší zóny s náměstím Svobody, které jsou nyní rozdělené velkou křižovatkou. "To je podle mě chyba a to řešení není složité," uvedl Rys. Primátor Dan Jiránek (ODS) k městským zásahům uvedl, že se mu nápad architektů zamlouvá. Nevyloučil, že pak město může některé návrhy využít. "Díky zapojení nejen odborné veřejnosti a vzniku širší debaty bude snazší směrovat rozvoj města a řešit některé jeho neduhy," doplnil Jiránek. Další informace jsou zveřejněny na webu projektu www.mestskezasahykladno.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články