Kompozitní panely pro moderní rodinný sen

Vložil
Tisková zpráva
15.04.2013 13:20
Ultramoderní architektura v tzv. Mlýnské čtvrti, to zní rozporuplně. Kdo se podívá na kraji rakouské obce Eidenberg na svah, už z dálky může ve čtvrti Mühlviertel poznat futuristický design lesknoucí se hliníkové fasády. Zde uskutečnil Ing. Rudolf Richtsfeld na pozemku o velikosti 840 m2 s hliníkovými kompozitními panely PREFA svůj sen o současné architektuře.



„Stavět bez střešního převisu, to byla pro mě otázka estetická – obyčejný dům jsem nechtěl,“
říká stavebník Rudolf Richtsfeld se zřejmým sebevědomím. Jeho myšlenka byla jasná: rodinný dům s fasádou a střechou ze stejného materiálu. Z ploché střechy však správa obce neměla velikou radost a projektovanou konstrukci neschválila. Dnes se tomu, zaplať pánbůh, může Rudolf Richtsfeld dokonce zasmát. „Měla tam být alternativa se sedlovou střechou a já pak narazil na kompozitní panely PREFA. To byla jedna z mála možností, jak fasádu i střechu zhotovit z jednoho materiálu a přitom neplánovat střešní převis.“

Poté, co obec dala stavbě zelenou, pokladli klempíři firmy Harald Seyr GmbH 160 m2 střešní plochy a fasády hliníkovými kompozitními panely PREFA v barvě brown grey. Předtím však bylo třeba zhotovit vodotěsné podstřeší. Proto byla na fasádu a střechu položena plastová vodotěsná izolace pro ploché střechy s odvodňovací funkcí. Tím získal stavebník, řečeno s trochou nadsázky, přece jen plochou střechu, i když izolace samozřejmě zmizela pod pokládkou hliníkových kompozitních panelů. Desky pak byly přinýtovány k hliníkové konstrukci. Při této operaci zhotovili klempíři pevné a kluzné body. Pevné body fixují jednotlivé prvky ve stále stejné poloze, zatímco kluzné body umožňují nárůst délky materiálu, tedy jeho dilataci. Rozměry konstrukce pro nýtování vyplynuly z výpočtu větrného zatížení a zatížení sněhem, avšak obrazec štěrbin stanovil architekt. Tak vznikla estetická vnější vrstva, která díky jasným liniím, chybějícímu střešnímu převisu a použití pouze jednoho druhu materiálu vytvořila stavebníkem požadovaný jednotný vzhled.

Zvláštnost hliníkových vrstvených desek je v tom, že mohou být na staveništi upravovány tak, že je lze ohýbat a pokládat přes roh. Tak je možno vyloučit stykové spáry, a díky tomu není potřeba použít krycí nebo lemovací plechy.

Hliníkové kompozitní panely PREFA
Sendvičový prvek si již ze současné architektury nelze odmyslet. Sestává se ze dvou hliníkových plechů o tloušťce 0,5 mm s vypalovaným lakem, které jsou ustalovací tavnou metodou oboustranně spojeny s 3mm polyetylenovým jádrem. Chemická a mechanická opatření zajišťují vysokou adhezi plechového pláště. Vestavěné instalace nebo zhotovení fasád, ať už na novostavbách, nebo při renovaci starých budov. Možnosti použití jsou prakticky neomezené a je zcela lhostejné, zda se šroubuje, nýtuje nebo lepí. Přednosti hliníkových panelů se nejlépe projeví při realizaci velikých ploch, které kladou vysoké nároky na rovnost a tuhost. Hodí se ale i do interiérů na maloformátové řešení detailů.

Technické znaky
Hliníkové kompozitní panely PREFA poskytují jen výhody: jsou maximálně odolné proti korozi a počasí, vykazují minimální roztažnost a o to větší ohybovou a rázovou pevnost. A to všechno provází minimální hmotnost desky, která váží 3,4krát méně než ocel a 1,6krát méně než čistý hliník. Hliníkové panely poskytují ve formě zavěšených a zezadu odvětrávaných fasád perfektní tepelnou izolaci, ochranu proti vlhkosti a plísním, proti nepříznivému počasí, např. kroupám a také jako protihlukovou ochranu. Velmi vhodné jsou do extrémních podmínek, protože odolávají teplotám v rozsahu od -50 do +80 °C.

Možnosti zpracování
Desky je možno spojovat všemi pro hliník vhodnými druhy nýtů, a to jak pro spojování desek vzájemně, tak pro spojování s jiným materiálem. V závislosti na úchytné konstrukci je možno použít šroubové spoje, vruty nebo samořezné šrouby do kovů. Desky lze i lepit. Velikou výhodou v případě lepení je, že nedochází vrtáním, šroubováním nebo nýtováním k poškození povrchu. Desky navíc mohou být bez problémů přizpůsobovány (ohýbány a řezány) přímo na staveništi a jako celek tak vytvářejí plochý a opticky velmi sofistikovaný povrch.

Barvení
Pryč se šedou všedností, pestrá paleta barev hliníkových vrstvených plechů PREFA přispívá ke zpestření života. Mnohé barvy nacházejí inspiraci v přírodě, a tak se budovy velmi harmonicky začleňují do svého okolí. Zvláštní lesklé odstíny zajišťuje DURAGLOSS 5000 – lakování na vysoké technické úrovni nového druhu, které zdůrazňuje krásu hliníkových vrstvených plechů PREFA a prodlužuje jejich již tak dlouhou životnost. Speciální povrchové úpravy, jakými jsou struktury kamene nebo dřeva i jiné zvláštní požadavky na přání nejsou nesplnitelné na plochách přesahujících 500 m2.
0 komentářů
přidat komentář

Související články