Chebská farnost se zbavuje kostelů, nemá na jejich opravy

Vložil
ČTK
09.05.2006 10:20
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Chebská římskokatolická farnost nabízí zájemcům k  převzetí několik kostelů. Objekty jsou většinou ve velmi špatném stavebním stavu. Církev nemá na jejich opravy peníze a převodem na jiné vlastníkům chce zabránit jejich úplnému zchátrání. Nyní jsou tak k mání například kostely v  obcích Palič, Dřenice, Nebanice a Starý Hrozňatov, píšou dnešní deníky Bohemia.

Kostely byly po odsunu původních obyvatel na konci druhé světové války ponechány svému osudu. Často se stávaly cílem rabování. Obce, ve kterých stojí, v některých případech ani nemají vlastní samosprávu. Kostely jsou zdevastované a už dávno nejsou centrem spirituálního a komunitního života obcí, píšou DB. Představitelé církve nepředpokládají, že by došlo k oživení pastorační činnosti. "Nové poslání by do kostelů mohly přinést iniciativy umělecké, zájmové, případně i podnikatelské," řekl DB generální vikář Plzeňského biskupství Adrián Pavel Zemek.
Církev považuje za potenciální partnery v jednání o odkoupení kostelů hlavně stát nebo obce, případně různá občanská sdružení. Teprve při jejich nezájmu fyzické osoby nebo firmy. "V žádném případě se nechceme zbavit kostelů rychle. Důkladně si ověříme, jaké úmysly s kostelem má náš partner. Jejich využití nesmí být v rozporu s křesťanskými hodnotami. Noční kluby nepřicházejí v úvahu," uvedl chebský farář Petr Bauchner.
Pokud by se nenašla žádná možnost využití, hodlá církev poškozené kostely raději zbourat, nebo uvést do stavu zakonzervované ruiny. Předešla by tak další destrukci stavby a případnému ohrožení lidí. Kostely od církve v minulosti na Chebsku již převzaly například obce Milíkov a Pomezí. "Církev nám kostel nabídla k  bezúplatnému převzetí. Na jeho opravu ale nemáme dost peněz. Nabídli jsme jim spolupráci, ale na náš dopis nereagovali," řekl DB místostarosta Nebanic Stanislav Dušek.
0 komentářů
přidat komentář