Cheb vyhlásil architektonickou soutěž na kasárna a Špitálský vrch

Vložil
ČTK
08.04.2013 19:05
Cheb - Cheb dnes vyhlásil urbanisticko-architektonickou soutěž na využití kasáren na Zlatém vrchu a pozemků na Špitálském vrchu. Chce získat nápady na využití stovek hektarů pozemků v jedné z největších rozvojových částí města, a to na možná desítky let dopředu, řekl dnes novinářům starosta Pavel Vanoušek.
    
Kasárna na Zlatém vrchu získalo město před více než deseti lety, ale s blokací jejich nekomerčního využití. To se ale nepovedlo najít. Loni blokace skončila a teprve nyní může město kasárna, která tvoří vstupní bránu ke Špitálskému vrchu, nabídnout k využití.
     Podle místostarosty Tomáše Lindy (ODS) mají návrhy vzešlé ze soutěže zahrnout nejen kasárna, ale i pozemky pro budoucí výstavbu. "Cheb se v minulosti vždy rozrůstal v kruzích. Tato jihozápadní část města je ale nyní nevyužitá a její zástavba by opět scelila město. Navíc by nedocházelo k vylidňování centra na úkor okrajových lokalit," uvedl Linda.
     Ve dvoukolové soutěži chce Cheb nejprve vybrat čtyři nejlepší urbanistické návrhy, které by se pak ve druhém kole rozpracovaly do architektonické studie zástavby. Pro město by sice nebyla závazná, ale mohla by být konkrétním návrhem například i pro hledání investorů. Územní plán přitom počítá většinou s obytnou nebo smíšenou zástavbou. I proto, že Špitálský vrch je obrácený na jih a je blízko rekreačním areálům města.
     Studii oblasti, která je velká jako pětina současného Chebu, by město mělo mít hotovou na konci letošního roku. Poté ji chce představit veřejnosti. Podle Lindy by měla poskytnout směr výstavby na dalších 15 i více let.

0 komentářů
přidat komentář

Související články