Zastupitelé schválili stavbu akvaparku v Jeseníku

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
06.04.2013 19:25
Jeseník

Jeseník - Zastupitelstvo Jeseníku dalo zelenou novému akvaparku, jehož stavba má stát až 200 milionů korun. Jesenické technické služby díky tomu mohou příští týden zahájit zadávací řízení na výběr stavební firmy. Pro další pokračování tohoto projektu, jehož záměr byl schválen před dvěma roky, dnes hlasovalo 14 z 22 zastupitelů.
    
Náklady na stavbu Regionálního aquaparku Jeseník jsou bez započtení DPH odhadovány zhruba na 200 milionů korun, přičemž necelých 80 milionů korun má pokrýt dotace z evropských fondů. Další peníze Jeseník získá z darů a prodeje městského majetku a 50 milionů korun má pokrýt úvěr.
     Zastupitelé, kteří dnes pro tento projekt ruku nezvedli, argumentovali tím, že jesenický akvapark zbytečně zatíží rozpočet města. Někteří z nich by peníze raději investovali například do místní sportovní haly. Naopak jeho zastánci míní, že je to poslední příležitost, jak využít dotace EU na stavbu akvaparku, který v lázeňské oblasti citelně chybí.
     Jan Šnajdr z  České spořitelny (ČS) dnes zastupitelům předložil analýzu projektu, podle níž rozpočet Jeseníku každoročně vykazuje provozní přebytek 20 až 25 milionů korun, přičemž akvapark bude muset město ročně dotovat necelými deseti miliony korun. V  této částce jsou zahrnuty splátky padesátimilionového úvěru rozložené na 15 let. I po jeho splacení ale radnice bude muset ročně investovat několik milionů korun do provozu a údržby akvaparku.
     Kalkulace podle Šnajdra vychází z  odhadované průměrné návštěvnosti jesenického akvaparku 135.000 lidí ročně. Šnajdr upozornil, že někteří odborníci považují toto číslo za nadsazené a hovoří maximálně o 80.000 návštěvnících, jiní zase návštěvnost odhadují na více než 150.000 lidí.
     V České republice podle Šnajdra funguje zhruba 200 bazénů a akvaparků, pouze zlomek z nich ale vykazuje zisk a obejde se bez milionových dotací městských samospráv. Spořitelna v Česku financovala stavbu zhruba 60 akvaparků a bazénů.
     Prodělečný je například akvapark na periferii Olomouce, který postavila radnice ve spolupráci s několika soukromými firmami. Akvapark od otevření v roce 2009 vykázal do konce roku 2011 kumulovanou ztrátu 73 milionů korun a celkové náklady na jeho stavbu převýší miliardu korun. V roce 2011 radnice akvaparku platila téměř 30 milionů korun, které společnost použila na provoz a splátky investičního úvěru. Loni byla dotace zvýšena na 45 milionů korun, s jejíž pomocí by měl akvapark do roku 2026 úvěr splatit.
0 komentářů
přidat komentář

Související články