V Českých Budějovicích vystavuje japonský architekt Hosaka

Vložil
ČTK
03.04.2013 23:05
České Budějovice

Takeshi Hosaka

České Budějovice - V českobudějovickém Domě umění dnes začala výstava japonského architekta Takešiho Hosaky. V jeho tvorbě mohou návštěvníci vystopovat respekt k tradici, ale i prvky současných technologií, patrná je souhra přírodních a geometrických forem, řekl ČTK kurátor Michal Škoda.
    
Osmatřicetiletý Hosaka patří podle Škody k nejrespektovanějším mladým autorům moderní japonské architektury. Českobudějovická výstava je první jeho evropskou aktivitou. Hosaka se představuje projektem, který nazval podle koncepce Ku u so u (Fantazie). V rámci instalace má divák možnost se procházet mezi skicami, které přibližují autorovu představivost, nebo se může posadit na jednu z jeho skládacích židlí.
     "Když vytvářím architektonický návrh, vždy si dělám skici, ze kterých se ovšem 99 procent nepovede. Ve zbývajícím procentu však objevuji úžasné věci. Devadesát devět procent mých Ku u so u jsou mé nezdařené pokusy, ale i tak jsem se rozhodl, že tyto skici nechám volně se vznášet. Jedná se o jistý otevřený náhled do mé reality architekta," řekl Hosaka novinářům. Rád by, aby všichni zažili onen miniaturní svět fantazie mezi skutečností a architektonickým návrhem.
     Hosaka absolvoval v roce 2001 architekturu na Jokohamské univerzitě, kde od loňska působí jako pedagog. Od roku 2004 vede vlastní architektonické studio, projektuje soukromé domy, kancelářské budovy, školky, školy i restaurace a navrhuje také stoly a židle. Za své stavby získal několik mezinárodních ocenění.
     Výstava v Domě umění na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. potrvá do 3. května.
0 komentářů
přidat komentář