Salonek na Ještědu se po 40 letech vrátí do původní podoby

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
19.03.2013 21:20
Liberec

Liberec - Salonek na Ještědu se po 40 letech vrátí do podoby, jakou měl v době otevření horského hotelu a vysílače Ještěd. Na obnově salonku spolupracuje s Občanským sdružením Ještěd 73, společností Ještěd a Českými Radiokomunikacemi i autor původní interiérů unikátní stavby - architekt Otakar Binar. Obnova salonku sice není nejnutnější opravou, přesto je významným krokem k zachování původní tváře památky, řekla dnes ČTK předsedkyně sdružení Ještěd 73 Milena Lánská.
    
Hlavním předmětem rekonstrukce bude podle Lánské zrestaurování původního stolu, který se dochoval. Z 15 bílých kožených křesel, která kolem stolu v roce 1973 v době otevření stála, se zachovalo zřejmě jediné, a sdružení tak musí nechat vyrobit repliky. "Podle předběžných odhadů přijde rekonstrukce salonku, oprava stolu a výroba replik na 300.000 až 350.000 korun. Doufáme, že se nám peníze podaří získat od sponzorů, soukromých osob, firem a institucí. Každý se může zapojit a příspěvkem nebo darem se zapsat do historie unikátní stavby," dodala Lánská.
     Horský hotel Ještěd je českou stavbou století. Hyperboloid vysoký 94 metrů slučuje funkci vysílače, hotelu a restaurace. Základní kámen stavby byl slavnostně položen v červenci 1966. Jeho autor Karel Hubáček získal za projekt v roce 1969 Perretovu cenu udělovanou Mezinárodní unií architektů. Odborníky i laiky dodnes upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu 1012 metrů vysoké hory. Stavba, která je od roku 2006 národní kulturní památkou, oslaví letos v červenci 40 let od svého otevření.
     Vlastníkem horského hotelu a vysílače jsou od roku 2000 České Radiokomunikace (ČRa), které Ještěd získaly za 85 milionů korun. Dalších zhruba 50 milionů od té doby investovaly do jeho oprav. "České Radiokomunikace podporují veškeré iniciativy, které napomáhají zachování této unikátní kulturní památky pro budoucí generace," řekl výkonný ředitel ČRa Martin Gebauer. V  posledních letech se podle něj Ještěd dočkal napojení na městskou kanalizaci, opraven byl laminátový plášť v místech, kde jsou vysílače. "Před námi stojí rekonstrukce přístupových ramp, betonových zábradlí a fasádních prvků," dodal Gebauer.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Chvályhodné
Rivass
19.03.13 11:44
zobrazit všechny komentáře

Související články