kruh jaro 2013: Biegel/Paříž
 - Urbanismus a architektura Paříže

Zdroj
Kruh
Vložil
Tisková zpráva
08.03.2013 17:35
Kruh a Francouzský institut v Praze Vás zvou na přednášku

st

13/03/13, 19:30


Biegel/Paříž



Na počátku 20. století byla Paříž jedním z návštěvníků označena za „dokončené město“, které působí dojmem, jakoby celé vzniklo naráz za Napoleona III. a jeho prefekta barona Hausmanna. Toto zdání je však klamné. Pod velkorysou strukturou boulevardů se ukrývá Paříž historická, bez níž by „hlavní město“ 19. století nikdy nevzniklo. Zdánlivá „dokončenost“ města vedla zároveň k tomu, že ve dvacátém století vznikly plány a dokonce i některé realizace, které tuto podobu města popíraly a usilovaly o jeho zásadní změnu. Přednáška představí proměny Paříže v několika kapitolách od historických počátků až po současnost na řadě realizovaných i nerealizovaných projektů. Jejím cílem je vykreslit plastický obraz města, jehož podoba je výsledkem dramatického zápasu, který nijak neutichá ani v současnosti.



Literární kavárna Řetězová, Řetězová 10, Praha 1

zdarma





Přednáška zahajuje francouzský cyklus přednášek týkající se problematiky města a obytných staveb s názvem „Metamorfózy měst“



čt 04/04/13, 19:30


Katalyzátor



David Trottin z francouzského atelieru Périphériques Architectes bude mluvit o roli architektury v utváření města.  Východiskem architektonického návrhu by mělo být podněcování rozvoje městského prostředí a jeho aspektů – intenzity, hustoty, mísení i náhody. Tyto aspekty představují realitu návrhu, s níž jako architekt pracuje. Architekturu vnímá jako katalyzátor životních podmínek ve městě.



Městská knihovna v Praze, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1

zdarma



partneři: Francouzský institut v Praze, Ministerstvo kultury ČR, Škola architektury AVU Praha

projekt podpořili: Konsepti, Magistrát hl. m. Prahy, MDA Praha s.r.o., Metrostav a. s., Sipral a. s., Nadace české architektury 

mediální partneři: Era 21, Radio 1, archiweb.cz, Kulturní čtrnáctideník A2



Občanské sdružení Kruh pořádá od roku 2001 veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře. Cílem přednášek a diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě širším vrstvám veřejnosti - tj. i mimo úzký okruh odborníků a studentů architektury. Kruh již uspořádal více než sto přednášek významných i začínajících českých a zahraničních architektů a teoretiků architektury, dva filmové festivaly o architektuře a výstavu Povolání: architekt(ka). Pravidelně vydává sborníky Textů o architektuře. Občanské sdružení Kruh je také iniciátorem celorepublikového festivalu Den architektury.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Budoucnost Paříže
Jirio
12.03.13 11:32
zobrazit všechny komentáře

Související články