O budoucnosti Wannieck gallery se bude kvůli akcím ještě jednat

Zdroj
Barbora Měchurová
Vložil
ČTK
25.02.2013 18:10
Brno

Podle místopředsedy představenstva Libora Šťástky (ODS) má zájem o budovu strojírny bývalé továrny Vaňkovka například Moravská galerie v Brně.
Brno - O budoucnosti Wannieck gallery, která provozuje největší galerii současného umění v Brně, se bude ještě jednat. Společnost Jižní centrum nechce, aby lidé a pořadatelé přišli o peníze, které vložili do pořádání a koupě vstupenek na sjednané akce. Jižní centrum dalo galerii výpověď z nájmu prostor minulý týden kvůli neplacení nájmu. ČTK o vývoji případu dnes informoval ředitel společnosti Jan Zavřel. Je tak podle něj možné, že se smlouva na určitou dobu obnoví. Jednání mezi Jižním centrem a Wannieck gallery se uskuteční v úterý dopoledne.
    
Městská společnost Jižní centrum dala Wannieck gallery výpověď kvůli neplacení nájmu 150.000 korun měsíčně. Galerie dlužila 500.000 korun, po obdržení výpovědi je ale zaplatila a požádala o její stažení. Ředitel Jižního centra v pátek řekl, že na výpovědi trvá, nyní názor změnil. "Věci, které jsou rozjednané, chceme dotáhnout do konce. Od pátku, kdy se výpověď nájmu Wannieck gallery medializovala, nám volají pořadatelé a ptají se co bude s  jejich akcemi, do kterých už investovali peníze," řekl Zavřel.
     Zástupce provozovatele a donátor Wannieck gallery Miroslav Lekeš už v pátek uvedl, že galerie si umělce a výstavy domlouvá i rok nebo dva dopředu. Galerie se původně měla vystěhovat k 10. březnu, podle jejích představitelů je to ale vzhledem k  rozsahu sbírky nereálné.
     Podle místopředsedy představenstva Jižního centra Libora Šťástky (ODS) je možné, že Wannieck gallery získá nájemní smlouvu na dobu určitou, aby prostor galerie nebyl prázdný. "Pověřili jsme vedení společnosti Jižní centrum o urovnání vztahů. Je ale také možné, že se to nepodaří. Už nyní chci ale říct, že objekt nehodláme využívat jinak než pro kulturní účely," řekl Šťástka. "Nyní si dovedu s Wannieck gallery představit nějakou krátkodobější smlouvu, abychom předešli případným dalším excesům," uvedl místopředseda. Zájem o budovu strojírny bývalé továrny Vaňkovka má podle něj například Moravská galerie v Brně.
     Prostor zrekonstruované haly z 19. století, ve které sídlí Wannieck gallery, má více než 3000 metrů čtverečních. Například 15. března tu má být výstava veteránů ateliéru Kupka. Jižní centrum slíbilo, že se výstava uskuteční.
0 komentářů
přidat komentář

Související články