O výstavbě krajského soudu v Pardubicích není stále rozhodnuto

Vložil
ČTK
02.05.2006 18:25
Pardubice

Pardubice - Pardubický magistrát i Pardubický kraj sice již slíbily, že vykoupí areál bývalé Mototechny v ulici Na Spravedlnosti pro výstavbu krajského soudu v Pardubicích, není však vůbec jisté, že se začne stavět a že to bude právě na tomto místě. Zastupitelé města i kraje odhlasovali, že pozemky o rozloze kolem 11.500 metrů čtverečních získají za tržní cenu 36,5 milionu korun od soukromé firmy, pokud je později stát odkoupí za cenu odhadní. Podle Milana Špryňara, který je pověřený řízením pardubické pobočky krajského soudu, by muselo ministerstvo spravedlnosti stejně vypsat na pozemek výběrové řízení.

"Nemůžeme se zavázat, že koupíme nějaký konkrétní pozemek, navíc za určitou částku. Museli bychom vypsat výběrové řízení s určenými kritérii, například na rozlohu a dopravní dostupnost. Město a kraj se do něj mohou přihlásit, stejně jako to může učinit kdokoliv jiný," řekl ČTK Špryňar.
Pardubice jsou ochotné vložit do nákupu pozemků společně s krajem 36,5 milionu korun, stát by jim podle jejich odhadu později zaplatil za areál mototechny 15 až 20 milionů korun. "Jediná výhoda by byla v tom, že by pozemek město a kraj neprodávaly za tržní cenu, ale cenu nižší podle znaleckého posudku, což může být ve výběrovém řízení významné," uvedl Špryňar.
Na výstavbu soudu v Pardubicích vyčlenil stát již před lety přibližně 320 milionů korun. Pokud se peníze nepodaří vbrzku využít, je podle Špryňara možné, že se využijí jinde a pobočka bude nadále fungovat v pronajatých prostorách. Z tohoto důvodu se nejvážnější trestné činy stále nesoudí v Pardubicích, ale v Hradci Králové. Podle původního záměru měl ve městě vzniknout celý justiční komplex, ve kterém by sídlily kromě krajského soudu i krajské a okresní státní zastupitelství.
Pro vybudování krajského soudu město i kraj uvažovaly i o dalších lokalitách. Jako nejreálnější se jevila v poslední době část areálu bývalé teplárny, která je v majetku britské firmy International Power vlastnící elektrárnu Opatovice. Městská komise pro urbanismus a architekturu jej však označila za nevhodnou a pro soud nedůstojnou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články