Na radnici v Ostravě jsou vystaveny modely zástavby Karoliny

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
02.05.2006 18:10
Ostrava

Ostrava - Na ostravské Nové radnici jsou od dnešního dne vystaveny modely zástavby na území po bývalé koksovně Karolina v centru města. Své návrhy na budoucí podobu lukrativního území tam představuje pětice společností, která se přihlásila do developerské soutěže vyhlášené městem Ostrava.

Primátor Ostravy Aleš Zedník (ČSSD) ČTK řekl, že původně očekával, že zájemců bude šest. "Jsou to ti nejsilnější partneři, kteří nás v průběhu let i posledních měsíců oslovovali a dávali najevo, že mají zájem. Je to asi nejsilnější pětka, jaká se mohla sejít," míní Zedník.
Nejlepší návrh mohou přímo na výstavě volit také občané. Primátor tvrdí, že jejich výběr chce osobně zohlednit. "Pro mě je poměrně důležité, co se bude lidem líbit," doplnil Zedník. Podle něj je však důležité zhodnotit rovněž to, zda společnost bude schopna zrealizovat vše, co prezentuje na modelu. Město proto do budoucí smlouvy zahrne rovněž i sankce, mezi nimiž bude například i možná ztráta pozemků. O vítězi developerské soutěže by město chtělo rozhodnout v polovině letošního roku, stavět by se mohlo začít v roce 2007.
Primátor řekl, že sám modely ještě neviděl, protože si je chce prohlédnout v klidu. Nejlepší řešení by zastupitelé měli vybírat na pracovních jednáních, a to vylučovací formou až k nejlepšímu návrhu. Zedník by za úspěch považoval, kdyby se na jednom řešení shodlo alespoň 40 zastupitelů z 55.
Opoziční zastupitel Miroslav Svozil (ODS) ČTK řekl, že si myslí, že je možné se doodnout na vítězi mezi všemi politickými stranami. "Na první pohled všechny modely jsou krásné a každý z nich, kdyby se realizoval, by byl obrovský průlom do vybudování nového centra města Ostravy," podotkl Svozil.
Ludmila Sedlářové z občanského sdružení Za starou Ostravu, které v minulosti protestovalo proti vyhlášené devloperské soutěže, ČTK řekla, že si modely musí nejprve důkladně prostudovat. "Budeme potřebovat určitý čas, abychom provedli analýzu a mohli se vyjádřit k jednotlivým návrhům," uvedla Sedlářová.
Město chce pozemky na Karolině prodávat za pevnou cenu, asi 1300 korun za metr čtvereční. Celé území má rozlohu zhruba 36 hektarů, nezastavěná plocha však tvoří přibližně 30 hektarů. Za prodej pozemků by město mohlo získat asi 200 milionů korun. Karolina je po Praze v ČR druhou největší nezastavěnou plochou v centru města.
Do soutěže byly přijaty projekty společností Sekyra Group, sdružení firem Orco Property Group a TriGránit Czech Republic, Multi Development, sdružení ECE Projektmanagement Praha a Passerinvest Group a ING Real Estate Development.
Karolina je dlouhodobě předmětem sporu mezi městem a skupinou polských architektů, kteří před lety vyhráli mezinárodní architektonickou soutěž. Město se však nakonec rozhodlo, že se nebude řídit jejich návrhem, ale vyhlásí developerskou soutěž. Tu však Česká komora architektů označila za neregulérní.
13 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Doplnění informací
ludmila.sedlarova
03.05.06 11:32
autori?
pm
03.05.06 12:39
Praha
r
04.05.06 12:19
developerská soutěž je špatně
Ilona Rozehnalová- klub Fiducia Ostrava
05.05.06 08:44
architekti
tu-li
05.05.06 04:04
zobrazit všechny komentáře