Navzdory dešti se lidé v Olomouci seznámili s historiií kašen

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
30.04.2006 21:40
Olomouc

Olomouc - Ani vytrvalý déšť neodradil dnes několik desítek lidí od procházky olomouckou historií. Kulturní asociace Nová Akropolis upořádala pod názvem Fontana Vivat program, při němž se zájemci mohli dozvědět podrobnosti o  unikátním souboru sedmi olomouckých kašen. Přítomné provázela historická postava sochaře a kameníka Václava Rendera, který se na vzniku většiny kašen významně podílel. Neopomněl připojit krátký výklad i k dalším historickým budovám či událostem. Představení každé kašny bylo spojeno s krátkým divadelním vystoupením.

"Atraktivní soubor olomouckých kašen leží tak trochu ve stínu jiných olomouckých památek a je neprávem opomíjen. Přitom historie vzniku i použitá mytologie je nesmírně zajímavá a má přirozený úzký vztah k historii celého města. Chtěli jsme, aby se lidé o těchto historických dílech také něco dozvěděli. Vždyť někteří mnohdy ani neví, jak se která kašna jmenuje. A to je velká škoda," řekla dnes ČTK Petra Goliášová, vedoucí olomoucké filiálky Nové Akropolis.
Během zábavné vycházky se lidé schovaní pod deštníky setkali s moravskou říční nymfou, bohem Diem, Poseidonem či bohyní Athénou. "Osobnost Václava Rendera mě velmi zaujala, protože to byl člověk, který miloval toto město. Byl jeho zaníceným propagátorem a zasloužil se o povýšení jeho významu a výzdoby po třicetileté válce. Celý život věnoval práci pro město jako olomoucký měšťan a zaměstnával spoustu učňů, tovaryšů a sochařských mistrů," řekl dnes ČTK Ján Kadlec, který historickou postavu ztvárnil. Připomněl, že Render městu věnoval značnou sumu na péči o vdovy a sirotky a zbytek jmění odkázal na dokončení sloupu Nejsvětější Trojice.
Barokní kašny představují antickou mytologii. Do souboru patří nejstarší kašna Neptunova a Herkulova z konce 17. století, které doplňuje kašna Jupiterova, Tritonů, Caesarova a Merkurova pocházející z počátku 18. století. Soubor doplňuje novodobá Ariónova kašna z  dílny sochaře Ivana Theimera, která centrum města zdobí od roku 2002.
0 komentářů
přidat komentář