ČR získala z Bruselu povolení k dotacím na panelové domy

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
30.04.2006 20:20
Praha

Praha - Česká republika získala od Evropské komise souhlas s  poskytováním národních dotací na opravy panelových domů. Novinářům to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Žadatel tak bude moci od Státního fondu rozvoje bydlení získat více než 100.000 eur (2,8 milionu Kč) během tří let, což byl dosavadní limit.

Budou však existovat jiné bariéry. "Poskytování dotací bude omezeno limity regionální podpory, které jsou ale dostatečně vysoké," řekl ČTK generální ředitel fondu bydlení Jan Wagner. Konkrétní podmínky, za jakých se budou peníze na opravy panelových domů poskytovat, budou podle Martínka známy příští týden.
Fond bydlení má letos na program Panel, kterému Evropská komise poskytla souhlas, vyčleněno 400 milionů korun. Dalších 400 milionů je určeno na opravy havarijních stavů panelových domů, kde jsou dotace nyní také omezeny 100.000 eur (2,8 milionu Kč) jednomu žadateli během tří let. V tomto případě bude třeba pro zrušení limitu novelizovat nařízení vlády.
Kvůli dosavadnímu omezení poskytování státních peněz byly pozastaveny či úplně odloženy desítky rekonstrukcí domů za stovky milionů korun po celé České republice, uvedl na konci března Svaz českých a moravských bytových družstev.
Odborníci uvádějí, že opravy panelových domů jsou pomalé. Důvodem jsou zejména chybějící finanční prostředky. Celkové náklady na opravy bytů a domů na panelových sídlištích v ČR se odhadují na 300 až 400 miliard Kč.
V letech 2007 až 2013 bude moci Česká republika získat na tyto účely peníze z Evropské unie. Na opravy panelových domů a revitalizaci sídlišť půjde z prostředků EU a českých zdrojů zřejmě 8,3 miliardy korun. Z evropských fondů může země získat až 85 procent, tedy přes sedm miliard korun. Definitivní částka bude známa, až ji schválí Evropská komise. Předpokládá se, že to bude do konce roku.
0 komentářů
přidat komentář