Závěr výstavy Jana Bočana v GJF doplní komentované prohlídky

Zdroj
Galerie Jaroslava Fragnera
Vložil
Tisková zpráva
14.01.2013 16:10
Jan Bočan

Vzácnou příležitost poznat podrobněji tvorbu i životní dráhu Jana Bočana, jednoho z našich nejlepších architektů a pedagogů posledních dekád, mají nedlouho před ukončením jeho ucelené výstavy zájemci o současnou architekturu. V rámci dvou komentovaných prohlídek se jejich průvodci po semknuté a pro mnohé objevné expozici stanou osoby nad jiné povolané – Bočanovi dlouholetí nejbližší spolupracovníci a autoři výstavy, architekti Zdeněk Rothbauer a Jakuba Koňata.

sobotu 19. ledna od 15:00 a ve čtvrtek 24. ledna od 18:00 představí stavby a soutěžní projekty, na nichž se spolu s Janem Bočanem podíleli – Zdeněk Rothbauer stojí jako spoluautor např. za realizacemi ambasády ve Stockholmu či Diplomatické čtvrti v Troji. Jejich spolupráce trvala dvě desetiletí, na FA ČVUT v roli pedagogů deset let. Jeho mladší kolega Jakub Koňata s Janem Bočanem navrhoval stavby z posledních let, např. velvyslanectví v Tbilisi. Zároveň byl Bočanův asistent v ateliéru na fakultě architektury.

Komentované prohlídky jsou zdarma a bez nutnosti rezervace, zájemci uhradí jen běžné vstupné do galerie. Výstava samotná bude přístupná pouze do 27.1.2013.

Pražské Hlavní nádraží, Československá či Česká velvyslanectví v Londýně či Tbilisi, či Stockholmu, to je jen několik staveb, které proslavily doma a možná ještě více ve světě Jana Bočana (1937-2010). Architekta, který i během šedé doby normalizace udržel vysokou laťku modernosti, originality a kvalitního zpracování celku i detailů a je ceněn světovou odbornou veřejností jako jeden z nejzajímavějších architektů své doby. Zásadní bylo i jeho pedagogické působení: žáci a absolventi jeho ateliéru na Fakultě architektury ČVUT patří dodnes k nejúspěšnějším a nejvyhledávanějším tvůrcům.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články